Pravilna, balansirana ishrana je ključna za dobro zdravlje, a voće i povrće je uvek dobrodošlo na zimske jelovnike. Iako često ni sami ne znamo koja vrsta namirnica nam prija, pa po pravilu unosimo ono što ima vitamine, lekari upozoravaju da s određenim voćem moramo biti oprezni. Nutricionistkinja Elena Solomatina je za "Moskva24" upozorila da ananas s oprezom treba da konzumiraju dve grupe ljudi.

Ananas je siromašan kalorijama, baš kao i jabuka - 100 g ananasa ima tek 50 kalorija. Dok, s druge strane, obiluje vitaminima i mineralima. Dobar je za sprečavanje ateroskleroze, a razređuje krv i sprečava stvaranje trombova.

"Sveži ananas izvrstan je izvor vitamina C jer se u 100 g ananasa nalazi gotovo 50 mg vitamina C, a svakodnevno nam je potrebno 80 mg.  Iako je prava riznica vitamina koje pomaže imunitetu da se izbori sa virusnim i bakteriološkim infekcijama u njemu se nalaze organske kiseline koje razgrađuju sluzokožu pa ljudi koji imaju osetljiv ili bolestan želudac ne bi smeli da ga konzumiraju", tvrdi ona i otkriva koja je preporučena dnevna količina ananasa.

"Ljudi koji su skloni alergijama, a posebno deca, bi trebalo da jedu ananas u malim količinama. Preporučljivo je da odrasli jedu 100 grama ananasa, a deca 50 grama na dan", pojasnila je doktorka.

Izvor: Lepa&Srećna