Već svi dobro znamo koliko je doručak važan za zdravlje i energiju koja nam je potrebna za dan pred nama. Zato nikada ne treba napuštati kuću praznog stomaka, ali takođe je veomo važno da znamo koje namirnice nisu dobre za prvi obrok u danu. Mnogi lekari savetuju da se sadržaj doručka doručka shvati ozbiljno jer od hrane koju pojedemo ujutru direktno zavisi da li telo dobija potrebne hranljive materije i kako ćemo se osećati tokom dana.

1. Crveno meso

Možda vam se čini nerealnim, ali nije mali broj onih koji vole da im doručak bude "jak" i kaloričan pa posegnu za parčetom crvenog mesa. Ova namirnica je ipak preteška za organizam koji se nedavno probudio. Može doći do nelagodnosti u stomaku.

2. Jogurt

Većina nad smatra da je doručak jogurta nezamisliv. Ipak, nutriconisti savetuju da ga preskočimo, a posebno voćne varijante jer u sebi sadrže velike količine šećera. Takođe, zbog dodataka mogu negativno da utiču na varenje.

3. Citrusi

Procenat kiseline u njima je prilično visok. Ujutro telo nije spremno da primi takvu hranu. Narandže, mandarine i drugo citrusno voće mogu iritirati sluznicu želuca.

4. Kruške

Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima. Svima je poznato da ishrana koja obiluje vlaknima pomaže pri sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a namirnice pune vlakana su veoma dobre u prevenciji raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6,a obiliju i vlaknima. Sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan i jedna kruška na dan je preporučljiva. Ipak, nije dobro da je jedete ujutru jer može otežati varenje.

5. Sveže povrće

Nema sumnje da je povrće zdravo, jer ono podiže imuni sistem, podmlađuje i čak utiče na dobro raspoloženje. Sveže povrće je idelano za ručak ili večeriu, ali ako ga jedete za doručak trebaće mu puno vremena da se svari.

Izvor: Lepa&Srećna