Drevna biljka cikorija pila se kod nas kao kafa, a odličan je lek za razne crevne tegobe - pomaže kod čira, parazita, oslobađa telo od toksina...
Mesnati koren cikorije je najčešće korišćeni deo ove biljke koja donosi brojne blagodeti za zdravlje.
Glavni sastojak je inulin, vema značajan ugljeni hidrat koji veoma dobro deluje na crevnu mikrofloru. Njime se hrane "dobre" bakterije u želucu i crevima i tako one uspevaju da nadjačaju štetne mikrobe.
Ovo je materija visoke vrednosti, deluje kao prebiotik i podstiče laktobacile i bifidobakterije na se izbore sa patogenim - klostridijom, enterobakterijama. Najnovija istraživanja pokazuju da sastav crevne mikroflore čak ima uticaja i na aktivnost mozga.
Zbog visokog sadržaja inulina, cikorija može da pomogne i pri zaštiti jetre, pomaže njenom čišćenju od toksina i dobra je za zarastanje čireva. Podstiče protok žuči, funkciju bubrega i izlučivanje mokraće.
U novijim studijama pokazalo se da inulin može i da se koristi kao suplement koji podstiče apsorpciju kalcijuma. Zato ga lekari preporučuju pacijentima kojima preti pad gustoće koštane mase - bilo da je reč o osteopeniji ili osteoporozi.
Za bolesti jetre, žuči i crevne tegobe treba koristiti čaj od osušenog korena, a nadzemni deo se može cediti i sok upotrebiti za jačanje organizma.
Izvor: Lepa&Srećna