Zdrava ishrana je veoma važna za jačanje imuniteta a kad je reč o izboru najboljih namirnica, najčešće se lome koplja oko toga da li treba jesti meso ili ne. Vegetarijanci zastupaju stav da meso uopšte ne treba koristiti u ishrani, dok vegani izbegavaju sve namirnice životinjskog porekla. 

Mišljenja stručnjaka su podeljena, ali i oni koji odobravaju meso u ishrani tvrde da ne smemo da preterujemo i da treba pažljivo birati koja mesna jela pripremamo. Naročita upozorenja se odnose na  mnogima omiljene specijalitete na roštilju. Istraživanja pokazuju da šnicle, krmenadle, ćevapčići i pljeskavice pečeni na grilu mogu da budu opasni zbog kancerogenih materija koje nastaju prilikom ovakvog pečenja.

Milovan Stojanović, sin čuvenog Titovog kuvara Miće, opisao je u TV emisiji Jutro zašto je njegov otac zabranio upotrebu roštilja u kuhinji.  Premda je radio mnogo pre objavljivanja savremenih studija o štetnosti grilovanog mesa, kuvar Mića je znao da kaže: "Pogledaj kako izgledaju pločice u kuhinji u kojoj su celog dana pekli roštilj! E takva su i pluća onih koji peku to meso", govorio je slavni kulinar. "Sigurno je da dim na mesu takođe ostavlja tragove koji ne mogu biti zdravi ni za one koji ga jedu." 

Najviše dima stvara ste tamo gde masnoća sa mesa curi kroz rešetke za užareni ćumur, a sa njega se podižu masna isparenja i vraćaju u meso. Takođe, ona korica na mesu koja nastaje naglim pečenjem na grilu sadrži u sebi kancerogene materije. Zato je najzdravije pripremati specijalitete na roštilju sa vodom - u poseban pleh na koji stavljate rešetku naliva se propisana količina vode i sva masnoća se sliva u nju tokom pečenja.

Nutricionisti podsećaju da je ipak najzdravije bareno meso, ali ako ne možete da odolite iskušenjima roštilja, upotrebite preporučenu vrstu uređaja za pečenje. Takođe, ne preterujte ni sa količinama - dva puta nedeljno je sasvim dovoljno jesti meso ako je vaša ishrana, generalno, dobro izbalansirana, slažu se mnogi lekari.

Izvor: Lepa&Srećna