Maslačak je vrlo raspostranjena biljka i prava je riznica vitamima i minerala. Obiluje kalijumom, eteričnim uljima, gvožđem a što je važno cela biljka je jestiva. Cveta u proleća kada je organizam iscrpljen od zima i vapi za energijom.

Travar i novinar Momčilo Antonijević objasnio je njegova svojstva i istakao da je prvenstveno maslačak po lekovitosti poznat i to njegov koren ali da za čaj može da se koristi i list i cvet.

"Maslačak spada u jednu od najneverovatnijih biljaka koje su poznate čoveku. Pored toga što ovi listovi, pre nego što biljka procveta, mogu da se koriste kao ukusna salata, koja je vrlo zdrava, blagotvorno deluje na našu jetru, na naše organe za varenje i sadrži jako puno manitola. To je jedna vrsta prirodnog šećera koja se posebno preporučuje ljudima koji su preživeli moždani udar i srčani udar“, rekao je on gostujući na RTS-u i istakao da blagotvorno deluje na osobe koji imaju problem sa digestivnim traktom:

"Koren maslačka jedno je od najbojih biljnih sredstava za stimulaciju lučenja žuči, odnosno za regeneraciju naše jetre. On deluje i blago laksativno i poboljšava prokrvljenost creva, tako da na taj način pomaže ljudima koji imaju problem sa digestivnim traktom. Deluje i diuretično, dakle, pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma i poboljšava prokrvljenost bubrega s druge strane, pa se preporučuje i ljudima sa urogenitalnim problemima“, dodaje narodni travar.

"Ukoliko koren maslačka izvadimo u jesen, dobro ga ispržimo i sameljemo, može da se koristi kao kafa, odnosno biljna kafa koja je mnogo korisnija i zdravija jer ne sadrži kofein, a ima sličan ukus kao kafa. Koren maslačka sadrži mnogo inulina, jednog nerastvornog vlakna, pa se zato preporučuje ljudima koji pate od povišenog nivoa šećera u krvi, odnosno dijabetesa", dodao je  Antonijević.

 Izvor: Lepa&Srećna