Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJE MESO NE IZAZIVA RAK: evo koje meso smete da jedete i kako treba da ga spremate

Prvoj grupi kancerogena, po saopštenju Svetske zdravstvene organizacije, pripadaju prerađevine od mesa, dok je u drugoj crveno meso. Međutim, izvesne količine nisu opasne, naročito ako meso pripremate na zdrav način!

  Izvor: Profimedia

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da mesne prerađevine - kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka, pokrenula se lavina tekstova, komentara i saveta šta bi to u praksi trebalo znači.

Kod nas, u Srbiji, obroci se uglavnom baziraju na mesu ali i mesnim prerađevinama. Sendvič sa nečim suhomesnatim najčešće prezalogajimo na brzinu, slavimo uz roštilj, a zimi su obroci sa mesom nezamenjivi.

Povezane vesti

Šta sada ovo otkriće znači u praksi, pita se portal Index.hr. Koja je količina mesa razumna za konzumaciju i koliki je broj slučajeva raka povezanih s prehranom mesnim proizvodima?

Branka Mirković, nutricionista, u izjavi za N1 kaže da ovo otkriće ne znači da meso ne treba uopšte jesti, i dodaje: „Mi treba da unosimo od 120 do 150 grama crvenog mesa, u zavisnosti od uzrasta, 2-3 puta nedeljno. Ta količina nam obezbeđuje dovoljne količine gvožđa, cinka i neophodne minerale. Meso treba da bude provereno. Meso treba spremati tako da zadrži hranljive materije što bi značilo – brza obrada sa malo masti, ili da se polako i dugo kuva u vodi da bi meso sačuvalo kvalitet.“

Kako i sami stručnjaci iz britanske agencije za istraživanje kancera kažu – poenta je u tome da ograničimo unošenje mesa. Mi danas znamo da će na svakih 1.000 ljudi u UK njih oko 66 razviti rak creva u nekom trenutku života. Oni koji jedu najmanje mesnih prerađevina umanjuju tu brojku za deset, pa će među 1.000 ljudi koji izbegavaju crveno meso od raka creva oboleti njih 56. 

  Izvor:

Kako crveno meso i njegove prerađevine izazivaju rak?

Istraživači još uvek pokušavaju  da dokuče kako tačno crveno meso i njegove prerađevine izazivaju pojavu kancerogenih ćelija, ali su glavni osumnjičeni pojedine hemikalije koje se mogu pronaći u mesu.

Povezane vesti

Problemi s crvenim mesom počinju kad hemikalija nazvana hem (sastavni deo crvenog pigmenta u krvi - hemoglobina) počne da se raspada u našim crevima gde stvara druge hemijske veze zvane N-nitrozo za koje je otkriveno da oštećuju ćelije koje oblažu creva i zbog čega se druge ćelije ubrzano umnožavaju kako bi sanirale štetu. Ta "ekstra" potreba za replikacijom dovodi do povećanja šanse od grešaka u DNK, što je prvi korak na putu prema raku.

  Izvor:

Takođe, pojavu kanceroganih ćelija može da prouzrokuje i određeni način termičke obrade. Tako je ustanovljeno da pečenje crvenog mesa na visokim temperaturama, bilo na žaru ili roštilju, oslobađa više štetnih veza u poređenju sa drugim vrstama mesa. BBC navodi da se meso obrađuje na način da im se produžava rok trajanja ili ukus, dimljenjem, stvrdnjavanjem, dodavanjem soli ili konzervansa – što takođe povezava rizik.

Prerađevine od mesa su klasifikovane kao "definitivni" uzročnici raka i pripadaju "prvoj grupi kancerogena", istoj u kojoj se već nalaze pušenje i alkohol. Crveno meso kao "verovatan" uzročnik raka spada u "drugu grupu kancerogena".

Rečima  jednog od stručnjaka za uzročnike raka, IARC sprovodi "identifikaciju opasnosti", a ne "procenu rizika", što znači da organizacija ne nudi informacije o tome koliko je snažan potencijal nečeg za izazivanje raka, već jednostavno da on postoji.

Ljubitelji crvenog mesa, u koju spada i veliki deo Srba, između ostalih i oni koji smatraju da je slanina „lek za telo i dušu“, našli su se zabrinuti ali i ljuti izveštajima. Kao što i sami zaključujete, nije potrebno da postanete vegetarijanac (osim ako to ne želite). Ali, svakako treba da meso unosite manje i ređe, i da više unosite vlakna, belo meso i ribu, koje se ne povezuju ni sa jednom vrstom raka.

Izvor: BIZLife

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije