Sastojci:

  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 300g  juneceg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • 30-50 g dimljene slanine
  • biber, so
  • 0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa soda bikarbonom
  • 2 kašike suncokretovog ulja

PROČITAJTE JOŠ: Specijalitet sa juga Srbije: kako se pravi leskovačka pljeskavica (ORIGINAL RECEPT)

Priprema:

U jednu veliku činiju dodajte meso, najbolja je kombinacija junećeg i svinjskog mada mozete koristiti i samo jedno,  sitno seckani crni luk i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu i dodajte pola dl ili 1 dl kisele vode (po zelji ).

Sve to dobro izmešajte rukama i ostavite da odstoji u frižideru, najbolje bi bilo preko noći, mada su i 2-3 sata sasvim dovoljna.

Nakon što su odstojale, pomoću folije (obavezno neka je nauljena da se ne bi meso zalepilo, a i da bi se lepše ispeklo) oblikujte lepe oblike pljeskavica, veličinu i debiljnu odredite sami... 

PROČITAJTE JOŠ: Recept za jeftin kolač bogatog ukusa: kako se sprema KOH od pirinča (RECEPT + FOTO)

Pljeskavica se peče sa jedne strane dok ne dobije lepu boju, zatim se preokrene i peče se nešto kraće sa druge strane. Nakon toga se ne okreće! Najbolje ih je peći na ćumuru.

Servirajte pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun) ili pavlaku.

Tekst: pituchino

Izvor: Coolinarika