Pored vode, čaj je tečnost koja se najviše pije. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ovaj napitak koji uglavnom ima pozitivan efekat na zdravlje može da bude i štetan za organizam i to u zavisnosti od sastojaka koje dodajemo u njega.

Šećer ili vestački zaslađivači

Iako nam se to najmanje dopada, čaj je najzdraviji kada u njega ne dodamo ništa. Zaslađivači jesu bolji izbor od šećera, ali Američka agencija za hranu i lekove savetuje da se i njihova upotreba ograniči. Ako baš ne možete da pijete čaj koji nije sladak, stavite kašičicu meda.

Mleko

Mnogi od nas vole da dodaju mleko u čaj, međutim pojedina istraživanja su pokazala da to i nije najbolja kombinacija, posebno ukoliko se čaj pije u cilju sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

"Dodavanjem kuvanog kravljeg mleka čaju umanjujemo njegovo pozitivno dejstvo, tj. dejstvo koje on ima na opuštanje krvnih sudova", kažu rezultati istraživanja objavljeni u “Evropskom kardiovaskularnom žurnalu”.

Limun

Ukoliko volite da čaj osvežite limunom, dodajte ga tek kada izvadite kesicu. Limun snižava pH vrednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.

Izvor: Lepa&Srećna