Pored vode, čaj je tečnost koja se najviše pije. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ovaj napitak koji uglavnom ima pozitivan efekat na zdravlje može da bude i štetan za organizam i to u zavisnosti od sastojaka koje dodajemo u njega.
Šećer ili vestački zaslađivači
Iako nam se to najmanje dopada, čaj je najzdraviji kada u njega ne dodamo ništa. Zaslađivači jesu bolji izbor od šećera, ali Američka agencija za hranu i lekove savetuje da se i njihova upotreba ograniči. Ako baš ne možete da pijete čaj koji nije sladak, stavite kašičicu meda.
Mleko
Mnogi od nas vole da dodaju mleko u čaj, međutim pojedina istraživanja su pokazala da to i nije najbolja kombinacija, posebno ukoliko se čaj pije u cilju sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.
"Dodavanjem kuvanog kravljeg mleka čaju umanjujemo njegovo pozitivno dejstvo, tj. dejstvo koje on ima na opuštanje krvnih sudova", kažu rezultati istraživanja objavljeni u “Evropskom kardiovaskularnom žurnalu”.
Limun
Ukoliko volite da čaj osvežite limunom, dodajte ga tek kada izvadite kesicu. Limun snižava pH vrednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka