U astrologiji, sa Mesecom se povezuju biljke koje umiruju, oslobađaju nas od viška vode i ublažavaju upale.

Najjača "Mesečeva biljka" je mišjakinja, skromna zelena biljka koju smatramo korovom a travari kažu da je pravi rudnik vitamina!

Za nedovoljno poznatu biljku mišjakinju (Stellaria media), fitoterapeuti kažu da istovremeno leči, krepi i osvežava. Većina je, nažalost, smatra samo dosadnim korovom na njivama, baštama, voćnjacima i vinogradima.

Latinski naziv potiče od reči stella, što znači zvezda, a takvi su joj baš cvetovi.

Zovu je i crevac, zato što starija biljka poseduje elastičnu končastu nit nalik crevu, a tada je ne treba brati jer više nije ukusna za jelo.

Kao jestiva i puna minerala i vitamina, mišjakinja je bila izuzetno cenjeno povrće još u starom Rimu.

Za prolećni umor (nastaje zbog višemesečne zimske vitaminske restrikcije), predstavlja pravi eliksir. Mišjakinja je posebno bogata vitaminom C, a od minerala kalijumom, kalcijumom, bakrom, magnezijumom, gvožđem.

Istovremeno, prava je riznica belančevina, ugljenih hidrata, masnoća, eteričnog ulja, oksalne kiseline.

Cveta od marta do oktobra, ali je dostupna tokom cele godine, jer uspešno odoleva mrazevima. Ipak, najbolje uspeva u rano proleće i kasnu jesen.

Ako je pomešate sa ostalim samoniklim biljkama, možete da napravite izuzetno ukusnu i delotvornu salatu u ovom periodu godine, dok je ponuda kvalitetnog povrća još oskudna.

Koristi se i za variva i čorbu, a najukusnija je pripremljena kao spanać.

Mladi izdanci podsećaju ukusom i mirisom na mlade klipove kukuruza i samo njih treba koristiti. Stare delove odstranite, jer nisu jestivi. Mišjakinja može da se koristi sveža, sušena ili u obliku praha od semenki kao začin, za posipanje hleba i peciva.

Ova biljka je izuzetan prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans...

Delotvorna je kod upala oka, zglobova i reume. Alfred Vogel, čuveni švajcarski terapeut tvrdio je da nema bolje biljke za otklanjanje dečijih grčeva.

Narodni lekari ističu njenu uspešnost u lečenju bolesti pluća i disajnih organa - astme, tuberkuloze, bronhitisa, kašlja... Preporučuje se i za bolesti bubrega i mokraćne bešike, želuca i creva, kožnih osipa, čireva, povreda, rana, pa čak i psorijaze.

Za ovu biljku nisu otkrivene nikakve kontraindikacije, ali ipak ne treba preterivati. Jedna činijica salate dnevno dovoljna je da osveži telo.

Trudnicama se mišjakinja ne preporučuje.

KAKO SE SPREMA ČAJ OD MIŠJAKINJE

Univerzalni čaj - Supenu kašiku usitnjene mišjakinje preliti sa 2 decilitra vruće vode. Sadržaj poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim procediti. Dnevno treba piti dve do tri šolje u malim gutljajima. Čaj može da se koristi i u vidu obloga za bolna mesta ili kože zahvaćene određenim promenama.

Čaj sa medom - Spremiti 2 supene kašike mišjakinje, 3,5 decilitara vode, 1,5 decilitar vina i 2 supene kašike meda. Biljku zatim preliti vodom i vinom, u to dodati med i sve staviti da prokuva. Kada prokuva, skloniti sa ringle, ostaviti poklopljeno da stoji 15 minuta, a zatim procediti. Čaj piti u gutljajima tokom celog dana.

Izvor: Novosti

LEKOVI IZ NARODNE MEDICINE