Kad počnu da se skupljaju masne naslage na stomaku, prvo ćete to osetiti po omiljenim farmerkama - nećete ih više zakopčavati sa lakoćom.

Moda trenerki i džoger pantalona nudi delimično rešenje za tu muku, ali ne smete zaboraviti da time samo gurate problem "pod tepih". Salo na stomaku ukazuje i na potencijalni rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih i drugih oboljenja.

Da biste se oslobodili ovog "pojasa" oko struka, rešenje potražite u ishrani i zdravim navikama.

1. Jedite namirnice bogate topivim vlaknima

Topiva vlakna apsorbuju vodu i tako nastaje želatinozna masa kojom se usporava prolazak hrane kroz sistem za varenje, navodi Heltlajn

Istraživanja pokazuju da vlakna podstiču mršavljenje tako što sitost duže traje. Njih ima u voću, povrću, mahunarkama, ovsu, raži.

2. Izbegavajte hranu koja sadrži trans masti

Kod osoba koje su jele hranu sa trans mastima zabeležen je veći rizik od upalnih procesa, insulinske rezistencije i stomačne gojaznosti. Zato pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i izbegnite one na kojima piše "hidrogenizovane masnoće".

3. Smanjite unos alkohola

Konzumiranje alkohola značajno podiže rizik do skupljanja masnih naslaga na stomaku. Prema uputstvu američkih dijetetičara, najbolje je ne piti alkohol ili popiti najviše jedno piće dnevno, što važi za žene ili dva, što važi za muškarce.

salo na stomaku.jpg
Shutterstock  

4. Jedite namirnice bogate proteinima

Proteini ubrzavaju metabolizam i pomažu da se održi mišićna masa i tokom dijete. Oni podstiču i lučenje hormona koji signaliziraju sitost. Potrebno je da za svaki obrok jedete namirnice bogate proteinima - jaja, meso, ribu, pasulj, mlečne proizvode, a za užinu možete i da uzmete neki proteinski napitak ili puding.

5. Smanjite stres

Stres utiče na oslobađanje hormona kortizola koji pojačava apetit i podstiče skupljanje viškova masnoće u predelu pojasa. Kod žena koje već imaju stomak, luči se još više kortizola. Zato je važno da pronađete odgovarajući način za oslobađanje od stresa bilo da je to joga, meditacija ili nešto treće.

6. Izbegavajte šećer

Prevelika konzumacija šećera povezuje se sa povećanim rizikom od brojnih oboljenja - dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, masne jetre. Zato izbegavajte naročito rafinisane šećere, a i prirodne ugljene hidrate kao što je med koristite umereno.

med 1.jpg
Shutterstock  

7. Dovoljno spavajte

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 68.000 žena pokazalo je da one koje spavaju pet sati dnevno teže mršave u predelu stomaka nego one koje spavaju po sedam sati i više. Zato treba obratiti pažnju na dužinu sna i obezbediti sebi dovoljno odmora.

8. Razmislite o autofagiji

Autofagija je postala popularna poslednjih godina, ali zapravo je razmak između perioda kad se jede i kad se ne jede prirodno već postavljen zahvaljujući ritmu spavanja.  Ne morate nužno taj razmak povećavati na 16 ili 18 časova kako mnogi insistiraju. Pokušajte sa "mini autofagijom"  - da satnica bude 12:12 ili 14:10, to će takođe dati rezultate. Pročitajte detaljnije o varijantama autofagije.

BONUS VIDEO:

pločice na stomaku za posao Instagram/officialandyelliott

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.