Mršavljenje i skidanje masnih naslaga je jedan od najčešće spominjanih ciljeva miliona ljudi u svetu. Nasuprot tome, gojaznih je sve više i to je razlog sve većeg broja onih koji pate zbog zdravstvenih posledica.

Visok procenat masnoće u telu donosi rizik od različitih hroničnih bolesti: kardiovaskularna oboljenja, dijabetes tipa 2, bolesti jetre i organa za disanje. Takođe, utiče i na mentalno zdravlje.

Veoma je važno koliko tih masnih naslaga ima i gde su one u telu.

"Raspored masnih tkiva u telu zavisi i od genetike, ali i od hormonalnih promena u telu", objašnjava dr Martin Vajt, profesor metaboličke medicine Univerziteta u Sariju.

Širina struka i kuka otkriva da li vam gojaznost ugrožava zdravlje
Shutterstock / ilustracija 

"Na to utiče proces starenja. Mlađi muškarci, na primer, imaju viši nivo testosterona, a on obara procenat masnoća u telu. Kako čovek stari, tako se nivo testosterona smanjuje, a masne naslage se stvaraju u predelu stomaka."

"Žene su genetski programirane da imaju više masnog tkiva, između ostalog i zbog toga što rađaju i proizvode mleko. Kod njih se masne naslage stvaraju uglavnom na kukovima i butinama. Međutim, kako prolaze kroz menopauzu, i kod njih se koncentrišu masnoće u abdomenu. Estrogen ima jasan uticaj na to."

Stomak, salo
Shutterstock  

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, ako širina struka kod muškarca prelazi 94 cm, a kod žena 80 cm, povećan je rizik od metaboličkih komplikacija. Međutim, širina struka nije uvek dovoljna mera za procenu.

Da bi se utvrdila tačna kompozicija tela, može se koristiti savremena oprema, kao što su skener, magnetna rezonanca ili DEXA. Međutim, možete da se poslužite i običnim krojačkim santimetrom.

zena meri kukove.jpg
Shutterstock  

Potrebno je da izmerite obim struka i to na sredini razmaka između najnižeg rebra i kukova. Zatim izmerite obim kukova na najširem mestu. Podelite ove brojeve. Ako je odnos veći od 0.9 za muškarce i veći od 0.85 za žene, postoji rizik od metaboličkih poremećaja.

U tom slučaju je veoma važno da što pre promenite ishranu i životne navike i smanjite telesnu težinu. Pročitajte i

BONUS VIDEO:

Vežba disanja za smanjenje stresa TikTok/bohobeautifullife

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.