Postoji više vrsta glavobolje, ali mnoge se poklapaju po tome u kom delu glave je lociran bol. Na osnovu tog mesta, može se napraviti i suptilna razlika i otkriti koja vrsta glavobolje je u pitanje, što pomaže da se brže odabere odgovarajuća terapija.

Boli vas predeo oko očiju

Prema navodima na sajtu bolnice "Džon Hopkins", bol koji je uglavnom lociran u predelu oko očiju i u samim očnim dupljama može biti klasični znak "klaster glavobolje". Ime je dobila zato što javlja u nizu tojest klasteru napada, a bol obično traje do tri sata. "Klaster" glavobolja može da se javi nekoliko puta u toku dana ili nekoliko dana zaredom.

Kad se ta epizoda završi, "klaster glavobolja" se možda nikad više neće javiti nedeljama. Bol "klaster glavobolje" je veoma jak i obično koncentrisan iza jednog oka. Opisuju ga kao "probadajući". Tipično je da dostigne vrhunac u roku od 10 do 15 minuta, a moguće je čak i da dođe do otoka ili da kapak padne. Moguće je i da se osoba iznenada preznoji, zapuši joj se nos pa i da se javi uznemirenost. Na sreću, "klaster glavobolja" je jedna od najređih. Češće od nje pate muškarci nego žene.

glavobolja migrena boli oko.jpg
Shutterstock  

Leči se medikamentima koji se daju za migrenu, a rezultate može da da i terapija kiseonikom. U terapiju mogu da se uključe kortikosteroidi, kao i blokatori kalcijumovih kanala, jer mogu da pomognu i prevenciji napada.

Boli vas vrat

Bol u vratu nekad ne povezujemo sa glavoboljom, ali migrena često baš tu započinje. Ona ima četiri faze, a u prvoj dolazi i do zadržavanja tečnosti u organizmu, promena raspoloženja, nekontrolisanog zevanja i jake želje za nekim vrstama hrane. 

U drugoj fazi, javlja se aura - pred očima se ukazuje blesak svetlosti, često i cik-cak linije. Ovo je posledica neurološkog poremećaja, prolaznog je karaktera i može biti praćeno i drugim promenama vidnog polja. Aura nije obavezna faza migrene - kod nekih osoba se uopšte ne javlja. 

zenu boli vrat.jpg
Shutterstock  

Sama migrena se razvija postupno, a tipično je da jak bol pulsira u jednoj strani glave. Pojačava se pri pokretu i fizičkom naporu, praćen je mučninom, nagonom za povraćanjem i osetljivošću na jake zvuke i svetlost. I tada se javlja bol u vratu. 

U poslednjoj fazi, bol popušta, ali je osoba veoma iscrpljena i to obično traje jedan dan. Najbolja je preventiva - izbegavanje "okidača" kao što su stres, alkohol ili vrste hrane posle kojih obično dolazi do napada. Za bol se mogu koristiti ibuprofen i paracetamol, kao i različiti triptani. Lekar će odlučiti koji lek je najbolji za konretnog pacijenta. 

Boli vas čelo, slepoočice, potiljak

Najveći broj ljudi dobija tenzionu glavobolju - oseća jak pritisak na čitavoj glavi, ponekad vratu i ramenima, a posebno boli čelo, slepoočice, potiljak. Tenzionu glavobolju obično izaziva napetost mišića u predelu koji najviše boli. Uzrok mogu biti stres, depresija, anksioznost ili povreda glave, ali i naprezanje očiju, problemi sa zubima ili upala sinusa.

Ova glavobolja se leči običnim analgeticima koji se kupuju bez recepta, ali ako se ponavlja, bilo bi dobro da posetite doktora. 

Bole vas sinusi

Predeo sinusa može da boli i tokom tenzione glavobolje, ali i tokom migrene. Upala sluzokože sinusnih šupljina takođe dovodi do bola, s tim što je onda obično praćena povišenom temperaturom i oblinom sekrecijom iz nosa. 

Koji god deo glave da je zahvaćen bolom, treba da odete kod doktora ukoliko on postane hroničan ili vam remeti normalan život. Takođe, vreme je za posetu lekaru ako glava počne da vas boli drugačije nego obično, ako se javi ukočenost vrata, ako vidite dvostruko ili dobijete visoku temperaturu. Pročitajte i kada treba uzeti analgetik kad počne da vas boli glava.

BONUS VIDEO:

Napitak protiv glavobolje TikTok/teachmetea

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.