Ruska nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se posle 40. rođendana vide posledice burne mladosti, ali i da zdrave navike mogu da nam pomognu da izgledamo dobro i da izbegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma. Ona savetuje da se iz jelovnika tada obavezno izbace dve vrste namirnica.

"Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste pre svega ceo organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli, morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mlečne proizvode", kaže Pavlova i dodaje da je neophodno da redovno konzumiramo i morsku ribu, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokoli, ali i kurkumu i kumin.

Šta jesti tokom uskršnjeg posta?
Shutterstock  

Ona ističe i da je važno da pijemo što više vode, jer ona igra ključnu ulogu u radu organizma. Pored vode, savetuje i konzumiranje biljnih čajeva.

Lekarka je podsetila na štetnost brze hrane jer, kako kaže, prerađena i pržena hrana, posebno meso, uzrokuje upale jetre, krvnih sudova i zglobova. Sve to dovodi do problema s kožom, metabolizmom i gojenjem.

zena jede salatu.jpg
Shutterstock  

Nakon 40. godine, veoma je važno da smanjite količinu šećera.

"Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite beli hleb, testeninu, beli pirinač i žitarice", objasnila je nutricionistkinja, prenosi "Zadovoljna.rs".

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kurir TV ISHRANA