Za sve koji se bore protiv povišenog šećera u krvi, novi saveti su zlata vredni. Istraživači otkrivaju da nije samo važno šta jedete, već i kojim redosledom! Biohemičarka Džesi Inčosp tvrdi da i najsitnije navike mogu da vam pomognu da održite glukozu na zdravom nivou.

"Ukoliko promenite redosled jela tokom obroka i uvedete novi raspored, možete obuzdati skok glukoze za čak 75 odsto", kaže Džesi. "To bukvalno znači da bi iste namirnice i u istoj količini mogle izazvati mnogo manje loše posledice po zdravlje. Idealan redosled je sledeći - prvo treba jesti povrće, što znači, da salatu valja jesti na početku ručka, kako je u mnogim zemljama običaj.

Zatim treba konzumirati proteinske namirnice i masnoće i tek na kraju uzeti ugljene hidrate. Ako planirate da poslužite meso sa pirinčem i spanaćem, trebalo bi da prvo pojedete spanać, pa zatim meso i, najzad, pirinač.

To se, u mnogome razlikuje od našeg uobičajenog ručka, ali ako se borite sa visokim šećerom, sigurno vredi pokušati pre nego što se od nekih namirnica u potpunosti odreknete.

Izvor: Lepa&Srećna