Mršavljenje i smanjenje obima struka nakon 50. godine nije baš lak zadatak. Kako starimo brzina metabolizma se usporava zbog gubitka mišića.

"Više mišića povećava brzinu metabolizma. Manje mišićne mase smanjuje brzinu metabolizma. Ženama gubitak težine nakon 50. godine može biti težak zbog hormonskih promena koje se događaju pre i nakon menopauze", tvrdi dijatetičarka Lorin Čong i savetuje na koji način promeniti rutinu, kako bi kilogrami nestali.

Treninzi snage

"Bilo bi poželjno da trenirate barem dva puta nedeljno, ali sa trakama koje prave otpor", tvrdi ona.

Unos vode

"Voda pomaže celokupnom organizmu. Iako je uvreženo mišljenje da nam treba 8 čaša vode dnevno, svako od nas ima različite potrebe i pojedinačne potrebe za tečnošću može da zavisi i od spoljnih temperatura. Tečna hrana poput supa, pomaže da se osećate sitima sa vrlo malo unetih kalorija", tvrdi ona.

Smanjen unos šećera

"Većina nas uživa u slatkišima, ali s njima je lako preterati. Dnevna granica unosa dodatog šećera je 25 grama što je otprilike 2000 kalorija", objašnjava Čong

Žena u kuhinji sprema ručak
Shutterstock  

Izbegavajte sva slatka pića

"Izbegavanje slatkih pića je najbolji prvi korak kod ograničavanja unosa dodatnih kalorija", kaže dijetetičarka i objašnjava da se šećer u tekućem obliku brzo apsorbuje, uzrokujući značajan porast insulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim", tvrdi doktorka.

Povećajte unos vlakana

"Vlakna se nalaze u neprerađenoj celovitoj biljnoj hrani: grašku, sočivu, voću, povrću, orašastim plodovovima i semenkama. Hrana bogata vlaknima održaće nas sitima duže od one koja ne sadrži vlakna", kaže Čong i ističe da žvakanje ove celovite biljne hrane traje duže od jedenja prerađene hrane, a to dodatno vreme omogućuje mozgu da shvati da smo siti pre nego što ispraznimo tanjir.

Tekst: Lepa&Srećna