Nije lako pronaći namirnicu koja je ukusna a siromašna kalorijama. Vrganji su omiljena hrana mnogima upravo zbog toga.  Energetska vrednost vrganja je mala, svega 25 kalorija na 100 g namirnice. Nije samo ukus vrganja prednost već i njihov nutritivni sastav.

Šta više, teško je naći biljnu hranu koja se može na tako različite načine da se pripremi i koja ima tako dobar okus, a ujedno ima i tako visoku hranjivu vrednost kao što to imaju vrganji, odnosno pečurke uopšte.

Vrganji su bogati dijelatnim vlaknima i vitaminima, sadrži B1, B2, C i D i minerale kao što su kalijum, gvožđe, cink i kalcijum. Ne sadrže masnoće i loš holesterol i zato se preporučuju osobama koje boluju od visokog pritiska i imaju povišene masnoće u krvi. Jako je važan i način na koji pripremate pečurke. Potrebno im je samo nekoliko minuta termičke obrade i najbolje je ne mešate ih sa kaloričnim dodacima. 

Vrganji sadrže brojne aminokiseline među kojima su i limunska, oksalna, jabučna, sukcinska, fumarna. Najveći koncetrat antioksidanata sadrže u "šeširima".

Vrganji pomažu kod mršavljenja kao i kod osoba koje imaju visok krvni pritisak
Shutterstock  

Vrganji nemaju dug rok trajanja, pa je važno da ih spremite što svežije. Ne bi trebalo da budu u frižideru duže od jednog dana.

Tekst: Lepa&Srećna