Kretanje ima višestruku korist za zdravlje organizma, a pre svega jača srce i poboljšava raspoloženje. Takođe, od posebne važnosti za žene koje se približavaju menopauzi ili su već u nju kročile je redovna fizička aktivnost. Najnovija istraživanja pokazuju da žene koje su sklone sedentarnom načinu života imaju veći problem sa noćnim znojenjem koje je posebno izraženo tokom klimaksa

Danju sedite, noću se znojite

Nije nepoznato da postoji veza između fizičke aktivnosti i valnuga, koji izazivaju noćno znojenje tokom sna. Prethodne studije su pokazale da žene koje se redovno bave umerenim do snažnim kardiovaskularnim vežbama (to jest, sve što ubrzava otkucaje srca) imaju manje i blaže talase vrućine. Naučnici misle da je to zato što vežbanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje, što zauzvrat poboljšava sposobnost tela da termoreguliše ili kontroliše svoju temperaturu u srcu.

Za ovu novu studiju koja je predstavljena na godišnjem sastanku Severnoameričkog društva za menopauzu (NAMS) u Vašingtonu istraživači su angažovali 66 žena starosti od 45 do 55 godina koje nisu uzimale hormonsku terapiju ili druge lekove koji bi mogli da utiču na učestalost ili jačinu talasa. Sve žene su izjavile da imaju nepravilan menstrualni ciklus ili da su imale poslednju menstruaciju u poslednje dve godine. Rezultati su pokazali da je sedentarno ponašanje zaista predviđalo valunge.

Dr Sara Vitkovski, koautor studije tvrdi da ovo saznanje omogućuje bolje preporuke zasnovane na dokazima za oko 75 odsto žena koje pate od valunga.

Žene preko 40 godina ne treba da piju gazirana pića
Shutterstock  

"Pošto žene u tranziciji u menopauzi provode veliki deo svojih dnevnih aktivnosti u sedentarnom ponašanju, važno je razumeti kako takvo ponašanje utiče na valunge u menopauzi“, rekla je ona.

Vredi napomenuti da ova studija nije otkrila da više ili teže vežbanje ima ikakvog uticaja na noćno znojenje. Jednostavno je povezan sedentarni način života sa povećanjem noćnih valunga. Istraživanja pokazuju da čak i 30 minuta umerene fizičke aktivnosti dnevno - na primer, brza šetnja - može ublažiti efekte sedentarnog načina života.

Kako ublažiti noćno znojenje?

Osim svakodnevne fizičke aktivnosti potrebno je da izbegavate unos kofeina, začinjene hrane i alkohola.

Tekst: Lepa&Srećna