Poznato je da unos vode utiče na brzinu metabolizma. Ako ne pijete dovoljno vode, onda vam nikakav sport i zdrava ishrana neće pomoći da brzo smršate. Ali stručnjaci tvrde da ne stimuliše gubitak težine svaka voda. Nutricionista Anđelika Duval objasnila je koja važna svojstva treba da ima voda koju unosimo da bi proces mršavaljenja bio brži i lakši.

"Voda treba da bude sobne temperature. Takođe, dobro je da prokuvate vodu pre korišćenje i pustite je da se prohladi", tvrdi Duval i ističe da ne treba ni zanemariti količinu vode koju unosimo - ako popijemo više od 200 mililitara tečnosti odjednom, onda je telo neće apsorbovati.

"Vodu je bolje konzumirati u malim količinama nekoliko puta dnevno", tvrdi nutricionistkinja i ističe da je organizmu potrebno vreme da se privikne na toplu vodu.

dijeta
Profimedia 

"Kada uvedete rutinu da pijete toplu vodu, mogu vam se isušiti usta i možda ćete se osećati razdražljivo dok je konzumirate. Ipak, dokazano je da mlaka voda pozitivno utiče na gastrointestinalni trakt. To polako ubrzava metabolizam i pomaže u ispiranju toksina koji se talože u organizmu. Takođe, voda hidrira organizam, a topla voda nam može pomoći da manje osećamo glad", tvrdi nutricionistkinja i podseća koliko je korisno da ujutru na prazan želudac pijemo vodu sa limunom jer poboljšava varenje, sprečava gorušicu i nadimanje. Takođe pomaže pražnjenju creva, hidrira debelo crevo, ali i jača imunitet.

Tekst: Lepa&Srećna