Ženama je tokom menopauze veoma teško da zadrže zdravu telesnu težinu, jer telo pokušava da uskladišti hranljive sastojke pod naletom hormonalnih promena. Primera radi, od 1.000 kalorija, pre menopauze organizam potroši 700, a sačuva 300, dok se posle menopauze ova proprorcija okrene.

Da bi ostala vitka, bez masnih naslaga na stomaku, kukovima i zadnjici, žena bi morala da pojača fizičku aktivnost, ali i da povede više računa o hrani koju jede. Dr Amanda Dejli, profesorka na Univerzitetu Loborou, kaže da poseban problem predstavljaju i poremećaji sna, kao i nagle promene raspoloženja kod žena u menopauzi.

"Treba pokušati sa malim promenama svakoga dana, pre svega, u jelu i piću, a onda i u fizičkim aktivnostima", kaže dr Dejli. Najbolji savet je da se u svakodnevnu ishranu uvede pet porcija voća ili povrća, bilo da je sveže ili kuvano. To će telu obezbediti 30 grama najdragocenijih sastojaka u dijeti - vlakana.

zitarice voce.jpg
Shutterstock  

Od njih, bar četvrtina treba da budu topiva vlakna. Njih ima u pasulju, sočivu, ječmu i zobi, a nešto manje u pomorandžama, semenu lana, jabukama, kruškama, jagodama i orašastim plodovima. Ova vlakna su važan prebiotik, tj. hrane dobre bakterije u crevima, a takođe imaju uticaja na probavu. Potpomažu adekvatno iskorišćavanje hranljivih materija, sprečavaju skokove šećera u krvi i obaraju loš holesterol pa su dobar saveznik u svakoj dijeti.

Ženama u menopauzi nije "zabranjeno" da jedu hleb, ali on treba da bude od integralnih žitarica. Ne treba jesti više od dve kriške dnevno.

integralni hleb.jpg
Shutterstock  

Bar dva puta nedeljno treba jesti ribu, a svakog dana obezbediti telu dovolno proteina iz mesa ili mahunarki kao što su pasulj, grašak ili soja.

Tekst: Lepa&Srećna