Srčane bolesti, po pravilu, napadaju žene desetak godina kasnije nego muškarce. Smatra se da one koje još imaju redovnu menstruaciju uživaju zaštitu estrogena koji blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem.

Kraj redovnih menstrualnih ciklusa i opadanje nivoa ovih hormona znači i povećani rizik od srčanih oboljenja, srčanog udara i zastoja srca kod žena. Smatra se uobičajenim da žena uđe u menopauzu posle 50. godine. Rana menopauza je ako poslednju menstruaciju dobije pre 45. godine, a prevremena ako nastupi pre 40. rođendana.

zena slavi 40 rodjendan
Shutterstock  

U tom slučaju se pomera i vreme rasta rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Važno je da žena prati i svoju telesnu težinu i kontroliše je, kao i da provera holesterol i trigliceride u krvi. Neophodno je da prestane da puši, da ograniči pijenje alkohola kao i da se posveti fizičkoj aktivnosti. 

Rizik od srčanog udara i zastoja srca sa godinama biva sve veći. Neophodno je i da umete da prepoznate njihove simptome, kako biste što pre potražili lekarsku pomoć.

Bol u leđima ili rukama

Kad nas zabole leđa ili ruka, pomislimo da smo spavali ili sedeli u nezgodnom položaju. Ipak, ako je bol jak i naročito ako vas probudi noću, javite se što pre lekaru.

srcani udar bol u ruci
Shutterstock  Bol u stomaku i mučnina

I ovaj bol pripišemo drugim uzrocima - obično mislimo da smo nešto loše pojeli. Ako vas preseče jak bol u stomaku, a uz to osećate pritisak u grudima, hitno posetite lekara idite kod lekara.

Ledeni znoj

Često ovo stanje povezujemo sa stresom i nervozom, lošim danom na poslu ili tenzijom nakon svađe s partnerom. Ovo je najčešći simptom srčanog udara kod žena.

Nedostatak vazduha i vrtoglavica

Ako se osećate kao da ste trčali maraton, a niste se mrdnuli, vreme je da se ozbiljno zabrinete. Nedostatak daha i vrtoglavica, posebno u kombinaciji sa još nekim od navedenih simptoma, znak su za alarm.

Izvor: Lepa&Srećna