"Počela sam sa keto dijetom, sad mi menstruacija traje nedeljama", priča jedna mlada žena na forumu posvećenom jednom od najpopularnijih režima ishrane - bez ugljenih hidrata.

Kad ovih sastojaka nema u našoj hrani, telo će početi da sagoreva masti i tako topi masne naslage. Ovaj metabolički proces se naziva ketoza, pa otuda i ime ove moderne dijete. Međutim, oko nje se otvara dosta kontroverznih pitanja, jer se neki žale da nije uspešna, a drugi imaju neprijatne nuspojave. Uticaj keto dijete na menstrualni ciklus kod žena je upravo takav problem.

Mnoge dijete izazivaju poremećaj menstruacije, a keto često vodi do drastičnog mršavljenja - prema istraživanju objavljenom u časopisu "Endokrina", većina ljudi skine oko deset odsto svoje početne telesne težine. Ginekolozi kažu da je zbog toga češći slučaj da menstruacija potpuno izostane nego da se krvarenje oduži, ali da to nije redovna pojava.

"Neredovna menstruacija ili njen izostanak imaju veze sa hormonalnim promenama", objašnjava američki ginekolog dr Džon Topil. "Kad je sve regularno, organizam dobija redovan impuls od mozga. Međutim, svaki stres - bilo da je u pitanju gubitak kilograma ili neka intenzivna fizička aktivnost - može da poremeti ovaj usklađeni ritam."

Glavni hormon u igri ovde je estrogen, čiji nivo pada čim padne telesna težina. Jedno istraživanje je pokazalo da gubitak od oko 8 kg vodi do pada estrogena za više od pet odsto, a estrogenskog hormona estradiola za skoro deset odsto. Zaključak je da pad nivoa estrogena nastaje kao rezultat smanjenja kalorija unetih u organizam, a tome doprinosi i pojačana fizička aktivnost odnosno vežbanje.

Pad estrogena i gubitak menstruacije utiče, naravno, i na plodnost. Zato se ženama koje žele bebu savetuje hitna konsultacija sa ginekologom i nutricionistom. Ako ne planirate skoro potomstvo, možete sačekati do tri meseca kako biste utvrdili da li se menstrualni ciklus uravnotežio.

"Dovoljno je da nađete svoju pravu telesnu težinu", kaže dr Topil. "Ponekad je dovoljno da povećate kalorijski unos za samo 250 kalorija i da se sve vrati u normalu. To za neke znači da se ugoje svega dva kilograma i menstruacija ponovo postaje normalna."

Nutricionisti opominju da žene ne bi trebalo da smanjuju unos ugljenih hidrata znatno iznad dozvoljenog maksimuma. On se razlikuje od osobe do osobe i može da bude u opsegu od 20 do 50 grama dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna