Gladovanje je sve popularniji tip dijete, a autofagija možda najpopularnija od svih vrsta. Promovišu je mnogi, a odnosi se na prekid uzimanja bilo kakve hrane toko 12 do 16 časova u toku dana.

Međutim, mnogi kažu da im se ovakva ishrana ne uklapa u stil života, naročito oni koji bi želeli da veče provedu uz porodičnu trpezu. Takvi se često odlučuju za druge tipove gladovanja, s tim što se opet ograničavaju ili period ili količina hrane. 

Za njih, osnova je u ideji da od samog postanka čovek nema uvek hrane u izobilju i da zato i njegovi moderni naslednici treba da je sebi veštački ograniče.

Doktor Majkl Mozli preporučuje dijetu 5:2 u okviru koje se tokom radnih dana jede uobičajeno, a onda se tokom vikenda organizam podvrgne blagom gladovanju. To, zapravo, znači da se ograniči unos hrane na 500 kalorija dnevno - za žene i 600 kalorija za muškarce. Mozli kaže da gladovanje ne mora biti za vikend već možete izabrati, recimo, utorak i četvrtak, ali tvdi da ta dva dana u nedelji blagotvorno utiču na naš metabolizam, dijetu i održavanje optimalne kilaže.

Gladovanje svakog drugog dana je, takođe, sličan tip dijete, s tim što je "mršavih" dana više. U ovom tipu ishrane se posle svakog dana sa normalnom ishranom organizuje dan sa samo 500 kalorija. Ovo je, očigledno, ekstremnije i nije preporučljivo na duže staze. 

Gladovanje od 24 sata može da se praktikuje dvaput nedeljno - u ovoj dijeti ne jede se ništa, recimo, od ručka do ručka, s tim što su u međuvremenu dozvoljeni voda i kafa ili čaj - sve tečnosti sa 0 kalorija. I ovo je dosta teško pa svakako prvo probajte autofagiju - 16 sati gladovanja i 8 sati jela.

Preskakanje obroka može biti uvod u autofagiju. Ovo je idealno za dane kad nemate mnogo zahtevnih fizičkih aktivnosti ili kad vam je apetit, jednostavno, nizak. U svakom slučaju, tokom bilo koje dijete, pratite reakcije svog organizma i obavezno se konsultujte sa lekarom.

Izvor: Lepa&Srećna