Kad žene muči višak kilograma i godinama se bore sa dijetamabez rezultata, nekad poveruju u obećanja na internetu kako će im psiholog pomoći da brzo oslabe.

Svima koji pate od ovakvih problema, posebno je privlačan izraz "emocionalno prejedanje", jer u sebi kombinuje baš to što ih muči - teške, negativne emocije i prevelike količine hrane kojima pokušavaju da se uteše. Tako je, izgleda, dobio inspiraciju i prevarant na srpskom Instagramu koji se predstavlja kao stručnjak iz "psihologije nutricionizma".

Njega je razotkrila klijentkinja kojoj se, posle tri seanse, nešto učinilo sumnjivo pa je tražila diplome na uvid. Pokazalo se da je osoba kvalifikovana samo za "poslovnu psihologiju".

"Taj privatni fakultet u Novom Sadu je akreditovan za poslovnu psihologiju", objasnila je za Blic Marina Nadejin, psiholog i član izvršnog odbora Društva psihologa Srbije. "Poslovni psiholog je neko ko radi na selekciji kandidata za posao, motivaciji za rad, smanjenju stresa u radnim uslovima, pospešivanje saradnje i kvaliteta poslovne komunikacije, rešavanjem konflikata u poslovnom okruženju i nije dovoljno kompetentan da bude kliničar ili u punom smislu neko ko se bavi psihoterapijom." 

Prema njenim rečima, bilo je slučajeva kada balerina ili neki glumac počne da se predstavlja kao psiholog jer je pohađao neki kurs. "Uz dužno poštovanje prema tim zanimanjima, ali ne mogu se nakon kursa od tri meseca nazvati psihologom", objasnila je Nadejin. "To bi bilo kao da ja odlučim da gradim mostove, pa verovatno bi svi ti mostovi pali. Dakle, ja nisam građevinac, ako što jedan glumac nije psiholog bez odgovarajućeg obrazovanja.

Imali smo i slučaj kada je žena završila nekakv vikend kurs na Novom Zelandu i ovde je lečila ženu koja je psihotična. Plaćala je hiljade i hiljade evra, a na kraju je imala psihotični slom i završila u bolnici."

Izvor: Lepa&Srećna