Svi veliki planovi o dijeti i maštanja kako ćemo izgubiti silne kilograme padaju u vodu kad nas uhvati glad! Kad počnu da krče creva u stomaku, zaboravljamo one lepe tesne farmerke u kojima ćemo biti zgodni, nije više toliko važan ni uzan struk u bikiniju. Razmišljamo samo o tome šta bismo mogli da pojedemo, a da pritom ne uništimo baš svaku nadu u mršavljenje.

Nova istraživanja predlažu još jedno pomoćno sredstvo u gladovanju - mirise. Pokazalo se da redovno mirisanje nekih aroma može da suzbije apetit. U čemu je, tačno, veza između mirisa i apetita? Izgleda da oni pokreću mehanizam koji mozgu šalje signal da smo siti!

Nakon toga, mozak otpušta hormone koji telo obaveštavaju da treba da prestane da jede. Drugim rečima, "okolnim putem", mirisi suzbijaju apetit.

Dodatne studije obećavaju još više - da bi mirisi mogli i da regulišu skladištenje masti i održavanje brzog metabolizma. Ovi mehanizmi se još proučavaju. Kao najefikasniji pokazali su se miris mente i jabuke, pa isprobajte i sami ove arome što pre.

Izvor: Lepa&Srećna