Telesnu težinu moguće je smanjiti potpuno prirodno i zdravo, a pritom sebe ne lišavati ukusnih, omiljenih jela, poručuju stručnjaci!

Da bismo se oslobodili neželjenih kilograma, nije potrebno podvrgavati se specijalnim režimima ishrane opasnim po zdravlje. Dakle, čvrsta volja, samodisciplina i izvesne promene u ishrani, i ‒ svako može smršati od pet do 10 kilograma za relativno kratko vreme.

1. Izbegavajte so

Objavite rat soli ako želite da smršate. Izbegavajte i šećer, jer i jedno i drugo dovodi do gojaznosti. Studije pokazuju da previše slane hrane, osim toga što dovodi do zadržavanja vode u telu, povećava glad. Ne jedite gotova jela, čips, grickalice, slatkiše, ne pijte gazirana pića. Radi malog zadovoljstva, priuštite sebi voće (jabuka, kruška, jagode, trešnje, pomorandža) i čaj u velikim količinama, koji ublažavaju glad.

2. Koristite hladnu vodu

Tuširajte se hladnom (ne ledenom) vodom, jer to od vašeg tela zaheva da potroši više kalorija da bi se ponovo zagrejalo. A potrošnja kalorija vodi bržem gubitku neželjenih kilograma. Kako to funkcioniše?

Naše telo neprekidno radi u punom režimu kako bi održalo temperaturu od 36-37 Celzijusovih stepeni. Kada ga rashladimo, primorano je da potroši više kalorija da bi povratilo temepraturu potrebnu za stalni režim rada. A glavno gorivo za zagrevanje tela jeste glikogen. To je ono što koriste naši mišići, a kada ih ne angažujemo, naše telo koristi rezerve da se zagreje; skinite jedan sloj odeće, snizite temperaturu u stanu, i, što je najvažnije, smanjite temperaturu vode za tuširanje, uz povremene hladne mlazeve. Ova metoda nije korisna samo prilikom mršavljenja jer ubrzava cirkulaciju, a kožu čini zdravijom i lepšom.

3. Kontrolišite indeks telesne mase

Redovno računajte svoj indeks telesne mase. Osoba je gojazna ako je njen indeks telesne mase (body mass index - BMI) veći od 30 kg/m², dok vrednost iznad 25 ukazuje na prekomernu težinu. BMI se izračunava tako što se težina podeli kvadratom visine izražene u metrima.

Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković