Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da izračunate indeks telesne mase

Saznajte šta je indeks telesne mase (BMI - body mass index) i kako možete da ga izračunate.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svi smo naučili da su kilogrami mera kojom merimo da li smo gojazni. Ali, da li je to u praksi zaista tako? Nutricionista Branka Mirković podseća da su se skale i standardi koji su određivali vitkost i gojaznost kultorološki, socijalno, medicinski i estetski menjali. Standardi za određivanje mršavosti, gojaznosti ili normalnog stanja su se vremenom menjali, a danas, po tom pitanju, velike muke imaju i stručnjaci, piše Lisa.

Danas je opšte prihvaćeno merilo BMI ili indeks telesne mase (body mass index).

BMI je visinsko-težinski pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za sve osobe starije od 20 godina. Prikazuje odnos težine i visine tela, ali s obzirom na to da ne uzima u obzir telesnu građu, upotreba BMI je ograničena. Pravilno izračunavanje BMI vrši se na osnovu četiri parametra: visine, težine, godina i pola.

Okvirno, to možete i vi uraditi ovako: izrazite svoju visinu u metrima, pa taj broj podignite na kvadrat. Dobijenim brojem podelite broj svojih kilograma. Na primer: 1,7m (visina), na kvadrat iznosi 2,89. Ako ste teški 70 kg, onda 70 podeljeno sa 2,89 iznosi 24,22 i to je vaš indeks telesne mase. Smatra se da je sve između  18,6 i 24,9 normalan indeks, sve preko 25 smatra se gojaznošću, a više od 30 preteranom gojaznošću.

Naravno, uvek je najbolje da izračunavanje indeksa telesne mase prepustite stručnom licu koje će uzeti i druge parametre u obzir. 

Od BMI 20 do BMI 25 varira normalna uhranjenost. Da bi saznali gde se vi nalazite na skali idealne težine dobijenu cifru 2.89 pomnožite sa 20 (2.89 x 20 = 57,8 kg) i dobićete broj kilograma koji predstavlja donju granicu, što znači da u odnosu na vašu visinu ne bi trebalo da imate manje kilograma.

3. BMI 25 označava gornju granicu normalne težine, a izračunava se na sledeći način: 2.89 x 25 = 72.25 kg. To znači da je ovo maksimum kilograma koji smete da imate, jer svaki kilogram preko ovih 72.5 označio bi vas kao gojaznu osobu.

Na sledećoj stranici, pročitajte više o odnosu mišića i masnoće u organizmu, kao i 0 njihovoj ulozi u metabolizmu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije