Džejmi Oliver je uvek pod lupom javnosti: jedni ga vole zbog sjajnih jela koje kuva, druge nervira jer je vrlo neuredan u kuhinji, ali sve zanima kako napreduje njegova dijeta.  

Nije tajna da je slavni kuvar imao problema sa kilažom poslednjih godina. Ko bi mu mogao zameriti? Stalno okružen sjajnom hranom, a u velikom stresu zbog brojnih poslovnih obaveza! Međutim, izgleda da je Džejmi pronašao recept da uživa u obilnim obrocima a da pri tome mršavi.

U čemu je tajna njegove dijete? "Smanjio sam količinu mesa maksimalno, a povećao količinu povrća u obrocima", priznaje Oliver. Promenio je još dve stvari u svom načinu života. "Uveo sam više kretanja ali sam povećao i broj sati sna svake noći", objašnjava TV zvezda. 

Poslednja stavka je upravo ono što mnogi od nas preskaču, čak i kad uspeju da pojačaju fizičku aktivnost uz dijetu. A manjak sna nas čini ne samo pospanima i razdražljivima već i remeti ravnotežu dva ključna hormona vezana za apetit. Naime, kad ne spavamo dovoljno, pada nivo leptina a nivo grelina raste, što za direktnu posledicu ima pojačan apetit.

Ko god se premara, postaje sve više gladan, tvrde nutricionisti i to nema veze sa telesnom težinom. Čak i kod gojaznih, koji imaju dovoljne zalihe, telo opominje da je potrebna energija. Što je još gore, tada ne posežemo za voćkom ili salatom. Ne, jede nam se čokolada ili pije neko slatko piće, jer imamo potrebu za brzom energijom.

Zato poslušajte Džejmija, povećajte obroke tako što ćete dodati više povrća. Najedite se slatko ne kasnije od tri časa pre spavanja a onda se dobro naspavajte. Ujutru ćete se probuditi puni energije i nećete želeti da što pre stignete do prve pekare.

Uz dovoljno fizičke aktivnosti, kilogrami će početi da se tope.

Izvor: Lepa&Srećna