Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 svež veliki krastavac (ili 5-6 kiselih krastavčića)
  • 2 glavice crnog luka
  • 250 g majoneza (za post, posni)
  • so, biber

PROČITAJTE JOŠ: VELIKI JELOVNIK ZA BADNJE VEČE: najlepša posna predjela, glavna jela i slatkiši (RECEPT + POST

    Priprema: Krompir, po mogućstvu crveni, skuvajte u ljusci. Kad se malo prohladi, oljuštite ga i isecite na kolutove. Krastavac takođe isecite na kolutove, ali izuzetno tanko. Crni luk isecite sitno na rebarca. Sve promešajte, posolite i pobiberite po ukusu, pa povežite majonezom. Salatu preručite na tanjir, oblikujte je po želji i dobro ohladite.

    Recepte piše: Milja Lukić

    3 POSNA PREDJELA ZA SLAVSKU TRPEZU: recept za riblje ćevape, slani rolat od ajvara i šarene kuglice od krompira (FOTO + RECEPT)

    Recept za riblje ćevape

    Sastojci:

    • 300g fileta oslića
    • 25 g prosa
    • 50 g vode
    • na vrh kašičice belog luka u prahu
    • na vrh kašičice soli
    • na vrh kašičice sveže mlevenog bibera
    • 1/2 veze peršuna
    • prezla (hlebne mrvice)
    • ulje semenki grožđa za prženje

    Priprema:

    Preliti proso sa duplo većom količinom vode. Kada provri, kuvati na srednjoj temperaturi desetak minuta, potom skloniti i ostaviti isto toliko da nabubri. Po potrebi dodati još vode da ne zagori. Za to vreme isitniti riblje filete viljuškom, ubacite u blender sa začinima. Kada se proso ohladi ubacite i njega u blender. Na kraju dodajte prezlu dok ne dobijete gustu smesu za oblikovanje.

    Vlažnim rukama formirajte ćevape i odmah ih pržite na vrelom ulju dok ne porumene. Odlažite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.

    Možete ih spremiti i malo ranije, pa zamrznuti. Neposredno pre služenja odmrznite ćevape u reni na 180 stepeni!

    Kliknite OVDE da pročitate recept za šarene kuglice od krompira!