Kombinacija hladnih i toplih predjela idealno je posluženje za slavu ili neko drugo porodično okupljanje! Ne brinite, čak i ova topla nećete morati da spremate u poslednjem trenutku već mnogo toga možete završiti unapred. A onda, dočekajte goste odmorni i raspoloženi!

Recept za riblje ćevape

Sastojci:

  • 300g fileta oslića
  • 25 g prosa
  • 50 g vode
  • na vrh kašičice belog luka u prahu
  • na vrh kašičice soli
  • na vrh kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1/2 veze peršuna
  • prezla (hlebne mrvice)
  • ulje semenki grožđa za prženje

Priprema:

Preliti proso sa duplo većom količinom vode. Kada provri, kuvati na srednjoj temperaturi desetak minuta, potom skloniti i ostaviti isto toliko da nabubri. Po potrebi dodati još vode da ne zagori.

Za to vreme isitniti riblje filete viljuškom, ubacite u blender sa začinima. Kada se proso ohladi ubacite i njega u blender. Na kraju dodajte prezlu dok ne dobijete gustu smesu za oblikovanje.

Vlažnim rukama formirajte ćevape i odmah ih pržite na vrelom ulju dok ne porumene. Odlažite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće. Možete ih spremiti i malo ranije, pa zamrznuti. Neposredno pre služenja odmrznite ćevape u reni na 180 stepeni!

Šarene kuglice od krompira

Sastojci:

  • 1 kg belog krompira
  • 200 g posnog kačkavalja
  • 200 g posnog majoneza
  • 1 kašika soli
  • po ukusu mlevenog bibera
  • 80g lanenog semena

Dekoracija:

  • malo peršunovog lista
  • malo susama
  • 1 šargarepa
  • malo prženog slanog kikirikija

Priprema: 

Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Kad se malo prohladi, dodati majonez i dobro sjediniti. Masu ostaviti da se skroz ohladi. Narendati kačkavalj i sjediniti sa ohlađenim krompirom. Dodati so, biber i laneno seme. Probati, pa ako treba, dosoliti. Sada možete dlanovima formirati kuglice.

Deo kuglica uvaljati u izmrvljen kikiriki, deo u sitno seckan peršunov list, deo u sitno rendanu šargarepu (po kojoj ste pokapali limunov sok da ne potamni), deo u prženi susam, a deo u krupno rendani kačkavalj.Služiti na ovalu, na listu zelene salate. 

Rolat sa tunjevinom i ajvarom

Sastojci:

  • 2 lista oblande
  • 1 posni margarin
  • ajvar
  • 4 konzerve tunjevine

Priprema:

Tunjevinu dobro ocediti od ulja i umutiti sa margarinom mikserom. Margarin malo razgrejati pre mućkanja. Oblandu staviti izmedju dve krpe da omekša. Kad omekša premazati filom od tunjevine pa preko sipati ajvar i uviti u rolat. Dekorisati po želji.

Izvor: Coolinarika