Ovas ima puno više vlakana od ostalih sličnih namirnica pa nas duže drži sitima, a poznato je i da snižava nivo "lošeg" holesterola.
Naučnici i nutricionisti u novom istaraživanju objavljenom u Annals of Nutrition & Metabolism pokazali su da nas ovsena kaša može zadržati duže sitima i da ćemo nakon takvog obroka pojesti 30 posto manje za ručak.
Ako žudite za slatkim zalogajima, ispecite ove zdrave keksiće, a za još zdraviju verziju obični maslac zamenite onim od badema.
- Sastojci:
- 3 velike, prezrele banane
- 80 g maslaca
- 2 velike kašike meda
- čajna kašika ekstrakta od vanile
- 320 g ovsenih pahulja ili mekinja
- čajna kašika praška za pecivo
- 1/4 čajne kašike cimeta
- 1/4 čajne kašike soli
- 70 g čokolade od 70% kakaa
- 30 g sušenih brusnica
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a na pleh stavite papir za pečenje. U velikoj činii izgnječite banane viljuškom, zatim dodajte istopljeni maslac, med i ekstrakt vanile, i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U posebnoj činiji izmešajte ovsene pahulje, prašak za pecivo, cimet i so. Te sastojke polako dodajte u činiju s prethodnim sastojcima i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Zatim dodajte komadiće čokolade i brusnice.
Kašikom vadite smesu i stavljajte na pripremljeni pleh, pazeći da ostavite 3-4 cm razmaka između keksića.Pecite ih 12-14 minuta ili dok ne poprime zlaćkastu boju na ivicama. Kada izvadite iz rerne, ostavite ih da se ohlade 2 do 3 minuta, pa ih nakon toga prebacite na tacnu za kolače da se potpuno ohlade.
Izvor: Tportal
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka