1. Gratinirano povrće

Za 4 osobe potrebno je: 600 g oljuštenog krompira narezanog na kolutove, 300 g očišćene crvene paprike iseckane na kocke, 2 glavice seckanog crnog luka, 4 paradajza, narezana na kolutove, 1 kašika origana, 2 kašike prezle, 4 kašike rendanog parmezana, 100 g feta sira narezanog na kriške, 6 kašika maslinovog ulja, so i biber.

Priprema:

Kašikom maslinovog ulja podmažite okrugli pleh prečnika 20-25 cm. Po dnu poređajte 300 g krompira, potom rasporedite seckane paprike, zatim stavite crni luk i 2 paradajza narezana na kolutove. Posolite i pobiberite, začinite sa 2 kašike ulja, pa rasporedite kriške sira, preostali krompir i paradajz.

VIŠE: Pikantno toplo predjelo: paprike punjene feta sirom

Posolite i pobiberite, dodajte preostalo ulje, pospite origanom, prezlom i parmezanom. Sipajte 1 dl vode, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 60 minuta na 190 stepeni. Desetak minuta pre kraja uklonite foliju. 

Paprike sa mlevenim mesom... na sledećoj strani teksta!

PageBreak

2. Sa mlevenim mesom

Za 4 osobe potrebno je: 8 paprika, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, pola veze peršuna, 300 g mlevenog junećeg mesa, 4 kašike pirinča, 1 jaje, maslinovo ulje, 2 kutlače goveđe supe, 4 kašike prezle, 4 kašike parmezana, so i biber.

Priprema:

Paprike operite, očistite semenke, odsecite peteljke (kasnije ih iskoristite kao poklopce). U tiganju izdinstajte sitno seckani luk i šargarepu sa 4 kašike ulja. Potom dodajte meso, pržite 5 minuta, pa umešajte pirinač. Posolite i pobiberite, dolijte 1 dl vode, dinstajte još 5 minuta i začinite sa 2 kašike seckanog peršuna.

VIŠE: Recepti najboljih domaćica: pileći paprikaš s noklicama

Dodajte umućeno jaje, 2 kašike parmezana i 2 kašike prezle, promešajte i napunite paprike. Punjene paprike poređajte u vatrostalnoj činiji, pospite ih preostalim parmezanom i prezlom, zalijte sa nekoliko kašika ulja i 1-2 kutlače goveđe supe. Pecite na 190 stepeni 60-70 minuta.

Paprike u sočnoj piletini... na sledećoj strani teksta!

PageBreak

3. Sočna piletina

Za 6 osoba potrebno je: 1,2 kg pilećeg mesa isečenog na manje komade, 6 paprika, 6 paradajza, 1 glavica crnog luka, 1 dl belog vina, maslinovo ulje, pola veze peršuna, so i biber. 

Prirpema:

Paprike operite, očistite od semenki i narežite na duguljaste komade. Paradajz operite, oljuštite i narežite na kriške. Crni luk očistite, sitno iseckajte i ispržite u dubokom tiganju sa 6 kašika ulja.

VIŠE: Laki letnji ručak: ukusne paprike punjene pirinčem sa topljenim sirom

Potom dodajte pileće meso, kratko propržite, prelijte vinom i dinstajte dok vino ne ispari. Umešajte papriku i paradajz, posolite i pobiberite i pržite dok meso i paprika ne omekšaju. Na kraju umešajte sitno seckani peršun, sačekajte da se malo ohladi i poslužite.

Paprike sa testeninom začinjenom karijem... na sledećoj strani teksta!

PageBreak

4. Testenine začinjene karijem

Za 4 osobe potrebno je: 400 g kratke testenine, 2 crvene paprike, 2 žute paprike, 1 zelena paprika, pola veze peršuna, 1 glavica crnog luka, 2,5 dl pavlake, 1 kašika karija u prahu (ili 1 kašičica šafrana), maslinovo ulje, so i biber. 

Prirpema:

Skuvajte testenine u posoljenoj vodi, potom iscedite i sačuvajte 1 dl vode od kuvanja. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na duguljaste komade. Očistite i sitno iseckajte crni luk. U teflon tiganju zagrejte malo ulja, dodajte luk i paprike, dinstajte dok ne omekšaju i na kraju posolite i pobiberite po želji.

VIŠE: Lisina kuvarica: zapečene paprike punjene plavim paradajzom i krompirom

Oceđenu testeninu stavite u šerpu, dodajte malo ulja i zagrejte na umerenoj temperaturi. Potom dodajte pavlaku pomešanu sa kutlačom vode u kojoj ste kuvali testenine i kašikom kari začina i pažljivo promešajte. Umešajte izdinstane paprike i luk, začinite sveže mlevenim biberom i seckanim peršunom i poslužite dok je vruće.

Paprike u paradajz sosu... na sledećoj strani teksta!

PageBreak

5. U paradajz sosu

Za 4 osobe potrebno je: 120 g pirinča, 2 velike crvene paprike, 1 grančica celera, 1 glavica crnog luka, 1 tikvica, 1 paradajz, 4 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 2 kašičice seckane majčine dušice, 2 kašike seckanog svežeg bosiljka, 2 konzerve tunjevine, 2,5 dl paradajz sosa, 120 g rendanog kačkavalja, so i biber.

Priprema:

Skuvajte pirinač. Operite paprike, presecite na pola po dužini i izvadite semenke. U kipućoj posoljenoj vodi obarite paprike 10 minuta, ocedite i ostavite da se ohlade. Očistite i iseckajte crni i beli luk. Paradajz i tikvice operite i iseckajte na kockice. Sitno narežite celer. Zagrejte ulje u tiganju, kratko propržite crni luk, pa dodajte beli luk, tikvice i paradajz.

VIŠE: Posna pečena paprika s obarenim krompirom

Dinstajte 5 minuta. U velikoj činiji pomešajte pirinač, tunjevinu, majčinu dušicu, bosiljak i dinstano povrće. Posolite i pobiberite i dobro promešajte. Zagrejte rernu na 210 stepeni. Napunite paprike pripremljenom smesom. U vatrostalnu činiju sipajte paradajz sos, rasporedite paprike, pospite kačkavaljem i pecite 30-35 minuta. 

Paprike, spirale i kobasice... na sledećoj strani teksta!

PageBreak

6. Spirale i kobasice

Za 6 osoba potrebno je: 500 g testenina, 1 glavica crvenog luka, 3 crvene paprike iseckane na kocke, 300 g oljuštenih kobasica, 700 g paradajz sosa, 4 kašike maslinovog ulja, pola veze peršuna, so i biber. 

Priprema:

U kipućoj, posoljenoj vodi skuvajte testenine, potom ocedite i ostavite u šerpi. U velikom, dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite crni luk. Potom dodajte iseckanu papriku i kobasicu narezanu na kolutove, pržite desetak minuta, pa umešajte paradajz sos i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi 15-20 minuta.

VIŠE: Pikantne ćureće šnicle sa paprikom

Posolite i pobiberite i pomešajte sa testeninama. Pažljivo promešajte, pospite seckanim peršunom i poslužite dok je toplo.

Vitaminski omlet sa paprikama... na sledećoj strani teksta!

PageBreak

7. Vitaminski omlet

Za 4 osobe potrebno je: 2 crvene paprike, 1 manja tikvica, 1 glavica crnog luka, 8 jaja, 100 g topljenog sira narezanog na kocke, 6 kašike maslinovog ulja, kašika seckanog peršuna, so i biber. 

Priprema:

Paprike i tikvicu operite, očistite i iseckajte na kockice. Očistite i sitno iseckajte crni luk. U tiganju zagrejte 2 kašike ulja i kratko izdinstajte crni luk, papriku i tikvice. Posolite i pobiberite, poklopite i ostavite po strani. U tanjiru umutite 2 jajeta sa prstohvatom soli i bibera.

VIŠE: Jedu i plaču: 1000 ljudi proba najljuću papriku na svetu (VIDEO)

U teflon tiganju zagrejte kašiku ulja, sipajte umućena jaja, pržite 3-4 minuta dok ne očvrsnu, pa po sredini omleta rasporedite četvrtinu dinstanog povrća i četvrtinu topljenog sira. Po želji pospite peršunom. Preklopite krajeve omleta prema sredini i stavite u vatrostalnu činiju. Ponovite postupak za preostala 3 omleta. Poslužite toplo.

Slike ovih zanimljivih jela pogledajte u našoj FOTO-GALERIJI!

Izvor: Novosti

LepaiSrecna U paradajz sosu, sa mlevenim mesom, uz sočnu piletinu... isprobajte ovih sedam sjajnih recepata sa paprikom i oduševite i ukućane i goste!