Sastojci:

  • 1,5 kg smokava
  • kesica sredstva za pripremu džema
  • ½ dl soka od limuna, sveže isceđenog
  • 1 dl vode
  • ¼ kašičica cimeta
  • 700 g šećera

Priprema:

Smokve operite, očistite, ogulite i iseckajte. Stavite ih u širok lonac, pa dodajte sredstvo za pripremu džema (pomešano s onoliko šećera koliko se navodi), limunov sok i vodu. Lonac stavite na vatru i pustite da provri. Zatim dodajte preostali šećer, pa ponovno pustite da zakipi, a potom kuvajte još minut. Ako se na površini pojavi pena, skinite je. Vrućim džemom napunite sterilisane tople tegle. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi.

PROČITAJTE JOŠ: Zdravi recepti s voćem: galeta sa svežim smokvama

PROČITAJTE JOŠ: Posne bombone od smokvi i badema

PROČITAJTE JOŠ: Domaće štrudlice sa smokvama

Izvor: Lisa