Sastojci:

Za testo

  • 200 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 130 gr putera (omekšalog)
  • 160 gr smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • strugana kora jedne pomorandže

Za fil:

  • 600 gr suvih smokava, sitno seckanih
  • 1/2 čaše vode

Priprema: Pomešajte brašno s praškom za pecivo i so. Umutite puter i šećer u penastu masu, pa dodajte jaje, vanilu i pomorandžinu koru. Dodajte brašno i umesite meko brašno. Rashladite ga dobro, barem četiri sata u frižideru, a možete ga ostaviti i preko noći.

Za fil, izdinstajte smokve tako da dobijete meku masu. Ako su suvlje, dodajte više vode. Kad se prohladi, dodatno umutite masu u blenderu.

Podelite testo na četiri dela, razvite svaki u tanku jufku i premažite masom od smokava.  Savite kao uski rolat i svaki ostavite na hladnom dok pripremate sledeći.  Pecite dvadesetak minuta. Kad izvadite iz rerne, isecite na parčiće dok je još vruće, pa ih ostavite u vatrostalnoj, dobro zatvorenoj posudi dok se ne ohlade.