Kuvanje na pari je najzdravija tehnika prireme namirnica.

Nakon što je namirnica skuvana može se odmah servirati, a može to biti i priprema za drugu toplotnu obradu hrane. Povrće je ukusno i samim kuvanjem na pari ali sve, naravno, zavisi od toga ko šta voli.

Kuvanje povrća na pari da treba da stavite povrće u šerpu ili neku drugu duboku posudu punu ključale vode. Dobro je imati mrežu između tečnosti i namirnice kako ne bi došlo do kontakta između njih. Pokrijte lonac poklopcem. Time se izvodi jedan vrlo delikatan proces, zahvaljujući kojem namirnice zadržavaju sočnost, postaju mirisni i ukusni i zadržavaju korisne supstance.

Tajna obrade parom leži u činjenici da ona prodire u hranu, čuvajući, pa čak i izoštravajući njen ukus. Prijatna aroma koja se stvara je dodatni plus i kao rezultat dobijate izvanredno jelo.

Prilikom kuvanja na pari povrće može biti celo ili isečeno na velike komade. Kuvate ga dok ne omekša, što je oko 20 minuta do pola sata. Ako imate posebnu posudu za kuvanje na pari, povrće možete staviti na gornji red, a meso, ribu ili drugi proizvod na dno. Na ovaj način ćete brzo i lako skuvati celoviti obrok.

povrce-na-pari-najzdravije-kuvanje-cuva-sve-vitamine_3.jpg
Shutterstock  

Uz pomoć ovakve rešetke, možete kuvati povrće na pari u jednom loncu. Na dno sipajte vodu tako da ne dotiče povrće, poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri.

povrce-na-pari-najzdravije-kuvanje-cuva-sve-vitamine
Shutterstock  

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da odmah pripremite neodoljivo ukusno povrće na pari!

Dodajte svoje omiljene začine, poput peršuna, origana, mirođije, bosiljka. Oni doprinose dobroj aromi. Dok je voda vruća, dodajte nekoliko kapi sojinog sosa u nju. Svi smo pomalo postali zavisni od njegovog jedinstvenog ukusa. Budite sigurni da će napraviti čuda sa povrćem.

Obratite pažnju na povrće koje ćete kuvati na pari. Ako ima slatkog povrća, na primer šargarepe i paprike, prethodno ih potopite balzamičnim sirćetom.

Možete staviti sok od limuna ili kriške. Limun se dodaje u gotovo sva jela, dajući im specifičan ukus. Isto to čini i đumbir. Daje pikantnost i prepoznatljiv ukus. Na dno posude u kojoj kuvate na pari stavite kriške ovog povrća.

Dodajte beli luk da biste dodatno podstakli apetit svojih najmilijih. Dodaje pikantnost i sa njim povrćena pari nikada neće biti bljutavo.

povrce-na-pari-najzdravije-kuvanje-cuva-sve-vitamine
Promo 

Kada servirate povrće na pari, možete ga začiniti solju, biberom i maslinovim uljem. Tako će biti spremno za jelo i još zdravije.

Izvor: Bon apeti