Čak i oni koji izbegavaju povrće u širokom luku zavoleće novi način pripreme cvekle, karfiola, tikvica, kupusa, piše Lepa & Srećna.
Pečenjem se zadržavaju najlepše arome povrća, a površina postaje karamelizovana i hrskava. Uključite rernu na 220 C, povrće očistite, posolite i pobiberite pa ga ovlaš premažite uljem i poređajte na pleh sa podmazanim papirom za pečenje. Uz pečeno povrće možete poslužiti i odgovarajuće sosove i prelive za one dane kad smete malo i da „zgrešite“ u dijeti.
Špargle
Priprema: Odsecite drvenasti donji kraj.
Vreme u rerni: 15–20 minuta
Dodaci: iscedite malo limuna preko povrća i naseckajte malo peršuna.
Cvekla
Priprema: Male ostavite ucelo, a veće isecite na četvrtine. Zamotajte komade u aluminijumsku foliju.
Vreme u rerni: 45 minuta – 1 sat
Dodaci: Prelijte sa malo jogurta ili narendajte malo kozjeg sira ili kamambera.
Brokoli i karfiol
Priprema: Isecite na male komade, tako da budu jednaki.
Vreme u rerni: 35–45 minuta
Dodaci: Prelijte sa malo soka od limuna ili narendajte parmezan.
Prokelj
Priprema: Odsecite donji deo, velike presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete, a male ostavite ucelo.
Vreme u rerni: 20–25 minuta
Dodaci: Prelijte sokom od limuna.
Kupus
Priprema: Isecite na debele kriške, pa onda na manje komade.
Vreme u rerni: 45 minuta – 1 sat, s tim što parčiće treba da okrećete. Budite pažljivi da se listovi ne razdvoje.
Dodaci: Poprskajte balzamiko sirćetom.
Šargarepe
Priprema: Odsecite vrhove, očistite površinu pa rasecite po dužini.
Vreme u rerni: 40 minuta
Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom ili belim lukom. Kad budu pečene, poprskajte balzamiko sirćetom.
Pečurke
Priprema: Odsecite vrhove. Ostavite pečurke cele ili presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,.
Vreme u rerni: 20–30 minuta
Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom, a posle pečenja sa malo svežeg bosiljka.
Krompir i batat (slatki krompir)
Priprema: Isecite na kriške, a ako možete dobro da očistite koru, možete je čak ostaviti i neoljuštenu.
Vreme u rerni: 45 minuta – 1 sat
Dodaci: Dodajte svež seckan ruzmarin pre pečenja.
Paradajz (čeri ili “šljiva”)
Priprema: Čeri ostavite ucelo, a “šljiva” paradajz presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,
Vreme u rerni: 20–25 minuta
Dodaci: Pospite pre pečenja seckanim belim lukom ili svežim bosiljkom i / ili izmrvljenim feta sirom posle pečenja.
Tikvice
Priprema: Odsecite krajeve, rasecite na ploške ili kriške.
Vreme u rerni: 20 – 30 minuta
Dodaci: Posle pečenja pospite seckanim listićima nane ili bosiljka ili poprskajte limunovim sokom.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka