Sastojci

500 gr krompira
400 gr tikvica
700gr mlevenog mesa
časa belog vina
200 ml pavlake
3 jaja
150ml mleka
so i biber
peršun
muskatni orah
aleva paprika
maslinovo ulje
300ml bujona od mesa
(ili supe od povrća, obavezno posoljene)
1 čen belog luka
1 manja šargarepa
1 crveni luk
celer grančica bez listova

 Oljuštiti krompir, iseći na tanke listove i ostaviti u vodi.

Tikvice ne ljuštiti, samo iseći na tanke listove pa posoliti da puste vodu.

Zagrejati ulje, dodati iseckani crni luk, kad zastakli, dodati narendanu šargarepu, iseckani celer na sitno, upržiti malo, pa dodati meso i dobro upržiti.

Zaliti belim vinom, a kad ispari dodati čen belog luka, posoliti, pobiberiti, dodati muskatni orah i jednu malu kašičicu aleve paprike.

Skloniti s vatre i dodati 2 kašičice peršuna iseckanog sitno.

Posudu podmazati maslinovim uljem.

Ređati red oceđenog krompira, pa red tikvica, pa mesa, pa opet tikvica, mesa i završiti krompirom.

Preliti bujonom i peći na temperaturi od 220C stepeni oko 45 minuta.

Kad porumeni, ne smanjujte temperaturu već samo pokrijte alu folijom. 

Umutite mleko, pavlaku, jaja, so i biber pa pa prelijte preko musake i vratite u rernu da se zapeče.

Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se odstoji oko 15 minuta pre služenja.

Recept: Valeboom

Izvor: Coolinarka