Lepa turska glumica Seda Bakan (32), Lejla iz serije "Nauči me da volim", kaže da joj je kod kuće najzabavnije u kuhinji jer voli da isprobava nove recepte, piše Lepa & srećna.

Opčinjena je kuhinjskim aparatima, posuđem i drugim detaljima, pa iz svakog šopinga kući donese ponešto od toga. Inače obrok ne može da zamisli bez mesa, a njega uvek nabavlja na određenom mestu.

PROČITAJTE JOŠ: TURSKI RECEPT ZA JAČANJE IMUNITETA: evo kako se pravi čudotvoran sok od rotkve

"U mom kvartu postoji kasapnica ispred koje je mala pijaca sa organski uzgajanim povrćem. Tako istovremeno kupim i meso i zeleniš," kaže glumica koja nikad nije imala problema s kilogramima.

Seda najčešće sprema kebab i objašnjava da to ne podrazumeva samo onaj pečen na roštilju. Naprotiv, pod pojmom kebab postoje mnoga jela koja se pripremaju s raznim povrćem, sirom. U njih spada i bugu kebab.

Bugu kebab

Sastojci (za 3 osobe):

  • 350 g dana seckane teletine ili nekog drugog mesa (može i piletina)
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 1 krompir srednje veličine
  • 1 glavica luka
  • 2 paradajza
  • 1 veća sveža paprika
  • 1 kuvana šargarepa isečena na kockice (po želji)
  • 1 šolja kuvanog graška (po želji)
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevene paprike

Za posipanje:

100 g rendanog kačkavalja

Kliknite OVDE da pročitate kako se priprema bugu kebab!

PageBreak

Priprema:

Luk i oljušten krompri iseći na kockice, papriku očišćenu od semena na šire trake. Beli luk i paradajz narendati.

U šerpi zagrejati maslac i maslinovo ulje, dodati iseckano meso pa ga proržiti da porumeni. Nakon toga meso izvaditi i na istoj masnoći propržiti luk, beli luk i papriku. Vratiti meso pa dodati kockice krompira. Sve dobro izmešati i malo prodinstati, na kraju dodati paradajz pire i rendani paradajz pa lepo izdinstati. Po potrebi može se dodati malo vode (trećina čaše).

PROČITAJTE JOŠ: TURSKA PITA OD KUPOVNIH KORA: evo kako da napravite čuveni lahmadžun sa mlevenim mesom (RECEPT)

Kad meso omekša, dodati začine, skinuti sa šporeta i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se malo odmori.

Nakon toga meso posuti rendanim kačkavaljem (ili nekim drugim tvrdim sirom) i desetak minuta zapeći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ko voli, meso prvo može preliti bešamel sosom, onda posuti sirom i zapeći. Servira se vrlo toplo.

Recepte piše: Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna