Lepa turska glumica Seda Bakan (32), Lejla iz serije "Nauči me da volim", kaže da joj je kod kuće najzabavnije u kuhinji jer voli da isprobava nove recepte, piše Lepa & srećna.
Opčinjena je kuhinjskim aparatima, posuđem i drugim detaljima, pa iz svakog šopinga kući donese ponešto od toga. Inače obrok ne može da zamisli bez mesa, a njega uvek nabavlja na određenom mestu.
"U mom kvartu postoji kasapnica ispred koje je mala pijaca sa organski uzgajanim povrćem. Tako istovremeno kupim i meso i zeleniš," kaže glumica koja nikad nije imala problema s kilogramima.
Seda najčešće sprema kebab i objašnjava da to ne podrazumeva samo onaj pečen na roštilju. Naprotiv, pod pojmom kebab postoje mnoga jela koja se pripremaju s raznim povrćem, sirom. U njih spada i bugu kebab.
Bugu kebab
Sastojci (za 3 osobe):
- 350 g dana seckane teletine ili nekog drugog mesa (može i piletina)
- 1 kašičica paradajz pirea
- 1 krompir srednje veličine
- 1 glavica luka
- 2 paradajza
- 1 veća sveža paprika
- 1 kuvana šargarepa isečena na kockice (po želji)
- 1 šolja kuvanog graška (po želji)
- 3 čena belog luka
- 2 kašike maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevene paprike
Za posipanje:
100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Luk i oljušten krompri iseći na kockice, papriku očišćenu od semena na šire trake. Beli luk i paradajz narendati.
U šerpi zagrejati maslac i maslinovo ulje, dodati iseckano meso pa ga proržiti da porumeni. Nakon toga meso izvaditi i na istoj masnoći propržiti luk, beli luk i papriku. Vratiti meso pa dodati kockice krompira. Sve dobro izmešati i malo prodinstati, na kraju dodati paradajz pire i rendani paradajz pa lepo izdinstati. Po potrebi može se dodati malo vode (trećina čaše).
PROČITAJTE JOŠ: TURSKA PITA OD KUPOVNIH KORA: evo kako da napravite čuveni lahmadžun sa mlevenim mesom (RECEPT)
Kad meso omekša, dodati začine, skinuti sa šporeta i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se malo odmori.
Nakon toga meso posuti rendanim kačkavaljem (ili nekim drugim tvrdim sirom) i desetak minuta zapeći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ko voli, meso prvo može preliti bešamel sosom, onda posuti sirom i zapeći. Servira se vrlo toplo.
Recepte piše: Milena Ranisavljević
Izvor: Lepa & srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka