Šejd Martin, 36-godišnjakinja iz Njujorka, odlučila je da sprovede radikalan prehrambeni eksperiment: mesec dana da se hrani isključivo voćem. Iako je na početku imala jasnu motivaciju i primetila neke pozitivne efekte, iskustvo joj se na kraju – kako sama kaže - "obilo o glavu".

Zašto voće?

Šejd se godinama borila sa hroničnim bolom u ramenu. Lekovi i terapije nisu pomagali, pa je odlučila da proba prirodniji pristup. Voće, naročito alkalno (poput banane, manga, lubenice, borovnica), poznato je po protivupalnim svojstvima, pa se nadala da će joj pomoći.

Kako je izgledala dijeta?

Plan je bio da jede samo jednu vrstu voća nedeljno. Prve nedelje jela je lubenicu, a druge nedelje grožđe. Preostale dve nedelje kombinovala je razno voće – banane, borovnice, mango, papaju i drugo.

Tokom prvih nedelja voćne dijete, Šejd je primetila nekoliko pozitivnih promena. Imala je više energije, osećala se lagano i budno tokom dana, a njena mentalna jasnoća znatno se poboljšala – osećala je veći fokus i unutrašnji mir.

Prijatno ju je iznenadilo i to što su menstrualni grčevi gotovo nestali, čak i bez lekova. Uz to, izgubila je između 4,5 i 5 kilograma, a koža joj je postala glađa, zdravija i blistavija.

Žena jede voće
Žena jede voće Foto: Shutterstock

Neočekivane nuspojave

Iako je sve na početku izgledalo idealno, vremenom su se pojavile nuspojave koje Šejd nije očekivala. Tokom nedelje kada je jela samo grožđe, primetila je poremećaj u varenju – pojačano lučenje sluzi i česte posete toaletu.

Osećala je da se telo intenzivno čisti, što je opisala rečima:

"Sve je samo izlazilo iz mene."

U trećoj nedelji počela je da oseća umor, pad energije i blagu vrtoglavicu.Pojavila se i emocionalna napetost – nedostajale su joj različite teksture, bogatiji ukusi i osećaj sitosti, što je izazivalo glad i lagani stres.

umor zena.jpg
Umorna devojka Foto: Shutterstock

Šta kažu stručnjaci?

Iako kratkoročno ovakav režim može doneti poboljšanja, dugoročno može biti štetan. Telo bez proteina, zdravih masti i ključnih mikronutrijenata ulazi u deficit, što može dovesti do:

  • Gubitka mišićne mase
  • Hormonalne neravnoteže
  • Poremećaja nivoa šećera u krvi
  • Slabljenja imuniteta
  • Problema sa zubima (zbog fruktoze i kiselina)

Nutricionisti upozoravaju da ovako restriktivna dijeta nije primerena bez stručnog nadzora, posebno ne kao dugoročni način ishrane.

Voćna dijeta može doneti brze koristi – poput detoksa, poboljšane probave i blagog mršavljenja. Međutim, iskustvo Šejd Martin pokazuje i drugu stranu medalje: manjak hranljivih materija, probavne smetnje i opšti osećaj iscrpljenosti.

Voće svakako treba biti deo uravnotežene ishrane, ali ne i njen jedini temelj. Prava snaga dolazi iz ravnoteže – kombinacije voća, povrća, celovitih žitarica, zdravih masti i proteina.

Tekst: 24sata/ Lepa&Srećna/ Radmila Ilić

BONUS VIDEO:

03:42
OVO JE LAK NAČIN ZA SPREVAČANJE DIJABETESA Dr Stanišić: Voće ima potpuno drugo dejstvo nego što se mislilo! PRODAVNICE PUNE ZAMKI? Izvor: kurir televizija