Koliko je važno da se javimo lekaru čim primetimo neku neobičnu promenu na telu pokazuje nedavno objavljena studija slučaja u Britanskom medicinskom časopisu. Opisana je žena koju je lekar opšte prakse uputio na pregled ortopeda.

Pacijentkinja se žalila na bol u desnom ramenu, koji je naročito bio pojačan kad hoda, sedi ili se okreće u krevetu. Takođe, mučio ju je i bol u predelu grudi. Uz smanjen apetit, žalila se i na stezanje u grudima i poremećaj sna. Dodatno, ruka joj je oslabila i manje osećala sve senzacije.

Opisivala je taj doživljaj kao da "šaka nije njena", kao da nema snage u noj.  Skener je otkrio veliki Pankostov tumor - vrstu karcinoma koja nosi ime po jednom američkom profesoru koji ga je prvi opisao. Ovaj tumor je lociran u samom vrhu pluća i utiče na okolne živce, mišiće, vezivno tkivo i gornja rebra.

zenu bole ledja.jpg
Shutterstock  

Zbog toga se javlja intenzivan bol u ramenu i ruci. Dijagnoza ovog tumora je teška, jer nema klasičnih simptoma kakav je kašalj. On se, u proseku, javlja posle 60. godine, a češće oboljevaju muškarci nego žene.

Neophodno je obratiti pažnju i na simptome kao što su otok na ruci, propadanje mišićnog tkiva šake, utrnulost, ali i umor, stezanje u grudima ili gubitak telesne težine. I do pedeset odsto obolelih doživi i neku vrstu oštećenja nerava lica - padanje kapka, crvenilo ili pomeranje očne jabučice.

Rano otkrivanje Pankastovog tumora je od velikog značaja za ishod lečenja. Takođe, operativnom intervencijom se može prekinuti veza nerava koji dovode signal bola do kičmene moždine, čime se olakšavaju tegobe.

Poseban rizik od ove vrste tumora odnosi se na pušače starije od 55 godina, osobe koje imaju slučaj karcinoma pluća u porodičnoj istoriji kao i osobe izlagane delovanju azbesta.

Tekst: Lepa&Srećna