Nadutost je jedan od najčešćih svakodnevnih tegoba sa kojima se svaka osoba na svetu susrela bar nekoliko puta. Definiše se kao oticanje stomaka koje je uglavnom bolno i neprijatno.

Kako da znamo da li je u pitanju nešto prolazno i bezazleno, ili ipak treba obratiti dodatnu pažnju i javiti se lekaru zbog ove tegobe?

Pokušajte da prepoznate o čemu se kod vas radi, analizirajući sledećih 6 najčešćih uzroka nadutosti:

1. Gasovi

Gasovi su prirodan proizvod varenja, a nastaju zbog određenih namirnica (mahunarke), kao i prebrzog jedenja, gutanja vazduha tokom jela i bakterija koje nastaju usled varenja ugljenih hidrata.

2. Zatvor

Možda vam se povremeno javlja zatvor usled neodgovarajuće ishrane ili načina života, ili možda imate hroničnu opstipaciju koju uzrokuje neko drugo stanje... U svakom slučaju, neredovno pražnjenje creva uzrokuje i da nedavno svarena hrana duže bude u crevima, a to proširuje creva izazivajući nadutost. Jedite što više vlakana i potrudite se da budete fizički aktivni.

nasmejana zena.jpg
Shutterstock  

3. Hormoni

Ako primećujete da vam se stomak nadima uvek oko menstrualnog ciklusa, uzrok su hormoni. Čak 3 od 4 žene iskuse nadutost pre mesečnog ciklusa, kao i tokom hormonalnih promena koje se javljaju u perimenopauzi. Estrogen i progesteron mogu da izazovu gasove, a visok estrogen je i krivac za zadržavanje vode u organizmu, zbog koje se dodatno osećate naduto.

4. Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu može da izazove bolove u stomaku, nadutost i gasove. Uglavnom se javlja intolerancija na gluten i laktozu, a ako imate često ove simptome važno je da odradite test intolerancije na hranu, kako biste znali koje namirnice treba da izbegavate. Samim tim će se i nadutost smanjiti, ili čak nestati.

5. Sindrom nervoznih creva

Jedan od simptoma nervoznih creva je i nadutost. Može se ublažiti promenom ishrane i upotrebom odgovarajućih suplemenata.

suplementi minerali vitamini-min.jpg
Shutterstock  

6. Celijakija

Celijačna bolest je hronično autoimuno oboljenje koje karakteriše nemogućnost organizma da svari gluten. Ovo oboljenje se ne leči, već se organizam privikava na dugoročnu dijetu bez ovih namirnica. Ako sumnjate na celijakiju, javite se lekaru koji će vas uputiti na dalje analize i potvrditi ili eliminisati celijačnu bolest kao uzrok vaše nadutosti.

Ako ne možete obajsniti nadutost navedenim uzrocima i ako je lekar isključio sindrom nervoznih creva i celijakiju, ovabezno insistirajte na otkrivanju uzroka nadutosti, naorčito ako traje već neko vreme, pogoršava se ili čak dolazi u kombinaciji sa povraćanjem, temperaturom...

Kada je praćena ovim simptomima, nadutost može biti posledica nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji, oslabljene funkcije pankreasa, zapaljenja želuca ili creva, ali i nekih vrsta kancera. Pročitajte i zašto je rak pankreasa najteže izlečiti.

BONUS VIDEO

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin

Tekst: Lepa&srećna/B.S.