O dijeti i mršavljenju kao da svi pričaju ovih dana, a uz preporuke za zdravu ishranu i redovno vežbanje, ima i "brzih rešenja" koja nisu sasvim proučena.

Jedno od njih je dodavanje jabukovog sirćeta u dijetu, a o tome pričaju i mnoge slavne ličnosti. Među njima su i Viktorija Bekam i Kortni Kardašijan, a i neka istraživanja su pokazala da tri doze jabukovog sirćeta dnevno mogu da smanje indeks telesne mase.

Međutim, manje je poznato da konzumiranje jabukovog sirćeta može imati i negativne strane.

Jabukovo sirće može da ošteti zube

Prosečan pH kiselina koje se nalaze u jabukovom sirćetu je između 2.5 i 3.0. One mogu da oslabe gleđ na zubima, tvrde stomatolozi, a to dalje vodi povećanju njihove osetljivosti. Zato je neophodno da se ono uvek rastvori u vodi i to u razmeri 1 prema 5 ili jedan prema 10. Nipošto se ne sme jabukovo sirće koristiti za ispiranje usne duplje.

jabukovo sirce 2.jpg
Shutterstock  

Jabukovo sirće šteti koži i sluzokoži

Dermatolozi su zabeležili brojne slučajeve oštećenja, naročito kod dece koja su slučajno progutali jabukovo sirće. Ono izaziva opekotine u grlu, a može doći i do oticanja sluzokože. Zabeležen je i slučaj tinejdžerke koja je "htela da skine ružni mladež iz nosa" jabukovim sirćetom i završila sa opekotinama.

Jabukovo sirće utiče na varenje

Jabukovo sirće može izazvati mučninu, dijareju i probleme s varenjem. Lekari ne savetuju da se pije na prazan stomak i podsećaju da treba prestati sa uzimanjem ako dođe do povraćanja. Pročitajte i kako se pravi domaće jabukovo sirće.

BONUS VIDEO:

Mirisno sirće za čišćenje INSTAGRAM/jess_mom4real

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.