Podrigivanje je normalna telesna funkcija kojom se višak gasova izbacuje iz želuca kroz usta.

Obično je okidač jelo ili piće, ali prečesto podrigivanje koje nas ometa u uobičajenim aktivnostima može biti znak nekog poremećaja u varenju.

Svaki put kad progutamo malo vazduha, on ostaje u želucu i pomalo ga tegli. Kako se on širi, mišić jednjaka se opušta i višak vazduha se penje gore.

Ako progutamo suviše vazduha, imamo potrebu da podrignemo. To se dešava prilikom:

  • jela, naročito ako neko brzo jede
  • pića, naročito gaziranih napitaka
  • žvakanja žvakaće gume
  • priče i jela u isto vreme
  • nošenja proteza koje nisu dobro fiksirane

Uobičajeno je da se svaki dan podriguje, čak i do trideset puta dnevno. Međutim, dešava se i da se nekad neko suviše često podriguje, recimo, po dvadesetak puta u minutu, a tada treba istražiti uzrok.

starija zena podriguje.jpg
Shutterstock  

To može biti gorušica, zbog koje se kiselina penje iz želuca u jednjak, kao i funkcionalna dispepsija - teškoće sa varenjem za koje se ne može otkriti tačan uzrok. Sledeći uzrok može biti gastropareza - paraliza želudačnih mišića i nerava, zbog koje se hrana predugo zadržava.

Takođe, neka istraživanja pokazuju da anksioznost i depresija mogu da utiču na gutanje veće količine vazduha u stresnim situacijama. Posledica može biti preterano podrigivanje.

Ako patite od preteranog podrigivanja, važno je da obratite pažnju na detalje - da li se to češće dešava kad ste nervozni? Da li je povezano sa nekom vrstom hrane? Ovo su pitanja koja će vam postaviti lekar kad mu se obratite i vaši odgovori će vam pomoći da dođe do dijagnoze. Pročitajte i kako funkcioniše balon za mršavljenje koji se ugrađuje u želudac.

BONUS VIDEO:

BALON ZA MRŠAVLJENJE BEZ OPERACIJE instagram/allurionballoonofficial

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.