Ako vas mučizatvor i svakodnevno se borite sa ovim problemom, znajte da niste usamljeni. Veliki broj ljudi ima konstipaciju, a glavni "krivci" se traže u ishrani i u kretanju. Prema studiji iz 2018. objavljenoj u medicinskom časopisu Misurija (Missouri Medicine Journal), postoje uobičajeni simptomi koji prate ovaj problem. Neki od njih su:

  • čvrsta stolica
  • bol u stomaku
  • bol tokom pražnjenja
  • jako naprezanje
  • manje od 3 stolice nedeljno
  • rektalno krvarenje
  • nelagodnost u donjem delu leđa
stomak (1).jpg
Shutterstock  Bolovi usled zatvora

Koje namirnice su "krivci" za zatvor?

Kako je ishrana važan faktor ukupnog zdravlja, a naročito probavnog sistema, uzrok konstipacije bi trebalo tražiti u izboru hrane. Izbegavajte 5 namirnica koje mogu da izazovu "lenja creva" i otežaju probavu

1. Čokolada

Ako volite slatko, a imate problema sa zatvorom, trudite se da ipak ne konzumirate previše čokolade. Prema istraživanju objavljenom u evropskom časopisu za gastroenterologiju (European Journal of Gastrointestinal) čokolada je često glavni uzrok zatvora. Mlečna čokolada je naročito bogata mastima, pa usporava varenje i prolazak hrane kroz digestivni trakt.

2. Kofein

Verovatno rado uživate u kafi ili energetskim, osvežavajućim pićima koja sadrže kofein, ali to može da ima negativan uticaj na probavu i dovede do zatvora. "Kofein ima tendenciju da crpi vodu iz debelog creva kada se konzumira u većoj količini", ističe dr Sušrut Sing, gastroenterolog sa višegodišnjim iskustvom.

3. Prerađena i srmznuta hrana

Iako je prerađena i smrznuta hrana često praktična i brza opcija, nije uvek najbolji izbor za vaša creva. Izbegavajte namirnice sa visokim sadržajem šećera, nezdravih masti, konzervansa i veštačkih aroma, a posebno budite oprezni pri izboru mesnih prerađevina poput kobasica, salama ili gotovih jela iz konzerve.  Sve ove namirnice mogu da dovedu do zatvora i problema sa varenjem, a nakon jela mogu da se jave i bolovi u stomaku.

4. Keks

Ako volite nešto da gricnete tokom dana, klonite se keksića i krekera, koji su često masni i prepuni šećera. Mogu da otežaju varenje i dovedu do zatvora, pa je bolje da se držite zdravijeg izbora užine

keks-min.jpg
Shutterstock  Keks i krekeri su loš izbor užine kod problema sa zatvorom

5. Brza hrana

Visok sadržaj natrijuma i veštačkih adititva u brzoj hrani može da uspori varenje i tako dovede do zatvora. Trudite se da izbegavate ove namirnice kako biste sprečili konstipaciju.

Pogledajte i jeftinu namirnicu koja pomaže da se rešite zatvora.

BONUS VIDEO:

Hrana za mršavljenje Tiktok/sororitynutritionist

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.