Ako želite da smršate pa tako što ne večerate, razmislite još jednom o toj odluci. Preskakanje obroka, prema stručnjacima, može da uspori metabolizam i donese više štete nego koristi. Ako legnete gladni, san će biti lošiji, budićete se nenaspavani i iscrpljeni. Postoji nekoliko namirnica koje možete da odaberete za večeru ili kasnu užinu, a da vas ne grize savest jer ste odstupili od dijete ili zdrave ishrane.

1. Domaći voćni jogurt

Voćni jogurt sa police u marketu često ima mnogo dodatog šećera i aditiva, pa se ne preporučuje kod dijete. Ako ste ljubitelj ove slasne užine, nabavite grčki jogurt i zasladite ga svežim bobicama, najbolje bi bilo trešnjama, jer mogu pozitivno da utiču na melatonin, hormon koji je zadužen za kvalitetan san.

2. Ćuretina

Ćuretina sadrži aminokiselinu triptofan, koja uopšteno podstiče spavanje, pa je dobra opcija za večeru ili kasniju užinu. Napravite sendvič sa ćurećim prsima i povrćem ili senfom (izbegavajte kečap i majonez, koji su kaloričniji) i imaćete savršen večernji obrok.

3. Sveži sir i voće

Protein, koji se nalazi u siru, može da pomogne da ostanete siti sve do jutra i da se ne budite tokom noći da biste nešto "gricnuli". Istovremeno, triptofan može da doprinese kvalitetnijem snu, a za malo slatkoće dodajte mango ili ananas. Uživajte u zanimljivoj kombinaciji namirnica i zdravoj večeri!

4. Bademi

Ako uveče osećate neku vrstu "krize" i gricnuli biste nešto, bademi su dobra opcija. Obezbediće vam vredne proteine, kao i magnezijum, mineral za koji se veruje da pomaže kod nesanice. Bademi maju visoku kalorijsku vrednost, pa se trudite da ne preterate. Jedna šaka je sasvim dovoljna da budete siti tokom cele noći.

Bademi
Shutterstock  Bademi

5. Kivi

Ukoliko zaista osećate glad, kivi ne može da zadovolji vaše potrebe, ali je idealan kao užina nakon večere, ukoliko vam se nešto jede. Bogat je vitaminima i mineralima, a prema studiji koju je objavio Nacionalni centar za biotehnološke informacije u Americi, sadrži melatonin, koji dovodi do boljeg i kvalitetnijeg sna. Brže ćete zaspati, a ne morate da brinete oko kilograma.

Pogledajte i da li je bolji margarin ili maslac.

BONUS VIDEO:

Namirnice koje nutricionista ne jede Tiktok/savingdinner

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.