Margarin ili maslac, šta je bolje za naš organizam? Ovo je česta dilema, jer i jedna i druga namirnica imaju svojih prednosti i nedostataka. Koriste se za kuvanje, pečenje i mazanje, slični u po izgledu i po broju kalorija, ali razlikuju se po sastavu.

Prema članku klinike Mejo, maslac je prirodan proizvod, pravi se od mleka i kajmaka, dok je margarin namaz koji je napravljen od biljnih ulja, konzervansa, veštačkih aroma i boja. Margarin takođe sadrži i visok nivo omega 6 masnih kiselina, hranljivih materija koje su neophodne za uravnoteženu ishranu, ali koje mogu da izazovu probleme ukoliko se konzumiraju u većim količinama i nisu izbalansirane sa omega 3 masnim kiselinama. Do naglog porasta omega 6 masnih kiselina je došlo u prošlom veku, kada se povećala proizvodnja grickalica, peciva i konzervirane hrane

Maslac sadrži više zasićenih masti, jer je životinjskog porekla, dok margarin sadrži više "dobrih" masti, jer se prvenstveno pravi od biljnih ulja. Međutim, neki proizvodi od margarina sadrže više trans-masti, kako bi održali čvrstoću. Oba namaza su dobri izvori vitamina kao što su vitamin A i D, ali maslac ih poseduje prirodno, dok su margarinu oni dodati, kako bi se postigao kvalitet sličan maslacu

Maslac sadrži više "loših" masti, ali ima malo aditiva, ili ih čak nema uopšte. Margarin, sa druge strane sadrži više "dobrih" masti, ali i veštačke boje i konzervanse. Kada birate namaz, uvek čitajte činjenice o nutritivnim vrednostima i tražite proizvode koji imaju manju količinu zasićenih masti. Takođe, važno je da ne preterujete sa količinom, za koji god proizvod da se odlučite. 

Pogledajte i da li biste jeli hleba i masti, da li je zdravija od margarina?

BONUS VIDEO:

Kurir TV "Postoje dobre, loše i neutralne masti!"

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.