Dijeta zahteva mnogo odricanja, a naročito je teško kada prisustvujete proslavama ili zajedničkom okupljanju gde se služi hrana i piće. Uobičajenim, radnim danima, od ponedeljka do petka, mnogo je lakše da se pridržavate dijete, jer imate gotovo identičnu rutinu kojoj ste se prilagodili. Problemi najčešće nastaju subotom i nedeljom.

Ketlin Zelman, dijetetičarka sa dugogodišnjim iskustvom, navodi da kada formira jelovnike za klijente, uvek posebnu pažnju posvećuje vikendima. Uobičajeno je da tih dana ljudi "daju sebi oduška", odu u restoran na ručak ili večeru, počaste se alkoholnim pićem ili desertom i ne drže se uvek propisanog plana ishrane. Ako se u tome pronalazite, ne treba da budete obeshrabreni i da prekidate dijetu, pa počinjete ispočetka od ponedeljka, već jednostavno nastavite kao da se ništa nije dogodilo.

Zašto vikendom zaboravljate dijetu?

Da biste se držali propisanog jelovnika čak i kada su vam slobodni dani, dijetetičarka savetuje da se unapred pripremite za vikend. Ukoliko očekujete odlazak na proslavu ili nešto slično, potrudite se da u toku nedelje vežbate više. Na taj način ćete se osećati bolje i nećete gubiti motivaciju. Naravno, tokom vikenda ne treba da preterujete, držite se pravila 80:20, koje podrazumeva da od ukupnih namirnica koje pojedete, 20 odsto budu po vašem izboru, odnosno odstupe od dijete. Ostalih 80 odsto treba da se odnosi na uobičajen, zdrav jelovnik

Potrudite se da u toku dana imate minimum 30 minuta aktivnosti. To može da bude lagana šetnja, baštovanstvo, vežbe na strunjači, vožnja bicikla ili nešto slično. Kada vam to uđe u naviku, nećete se osećati mnogo loše ukoliko pojedete malo parče torte ili omiljeni kolač, jer ćete biti svesni toga da ćete potrošiti sve te kalorije

zdrava ishrana.jpg
Shutterstock  Žena jede zdrave namirnice

Za koga je "vikend dijeta" dobar izbor?

Ukoliko je situacija obrnuta, pa ste tokom nedelje u obavezama i ne možete dovoljno da se posvetite zdravoj ishrani, tada dijetetičarka preporučuje takozvanu "vikend dijetu". Iskoristite dva dana nedeljno kada ste slobodni da se posvetite treningu. Pripremite zdrave obroke za te dane, a iskoristite priliku i da napravite nešto za sledeću nedelju, kako biste se lakše organizovali radnim danima. 

Provedite više vremena u teretani ili se posvetite intenzivnijim vežbama. Ukoliko niste imali vremena za trčanje ili šetnje tokom nedelje, pokušajte to da nadoknadite tokom vikenda. Takođe, vikend možete da iskoristite da konzumirate namirnice koje su preporučljive jednom do dva puta sedmično, poput jaja. Ne zaboravite da se izmerite svakog ili svakog drugog vikenda. Kada vidite da broj kilograma opada, bićete više motivisani da nastavite dalje. 

Pijte što više vode i nezaslađenih pića. Možete u subotu ujutru da pripremite dovoljno tečnosti u vidu limunade ili ledenog čaja i potrudite se da popijete sve do nedelje uveče. 

Pogledajte i šta da gricnete pred spavanje.

BONUS VIDEO:

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.