Uz zdravu ishranu i pojačano kretanje, u dijeti pomažu i pravilno odabrani začini. Oni pomažu u mršavljenju, pa ih treba koristiti što češće, tim pre što daju i jelima odličan ukus.

Kako ubrzati metabolizam?

Da biste smršali na zdrav način, važno je da promenite kompletne životne navike. Za početak, izbacite visokoprerađenu hranu iz ishrane, izbegavajte alkohol i stres i postarajte se da dovoljno spavate. Bavite se fizičkom aktivnošću i varirajte šetnju, aerobik i rad sa tegovima. 

Ishrana treba da bude bogata proteinima,složenim ugljenim hidratima i nezasićenim mastima. Preporučuje se da i sledeće začine:

Kurkuma za mršavljenje

To je začin koji zagreva organizam i ubrzava metabolizam. Kurkuma također ima svojstva koja pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Možete ga dodati direktno jelima, a možete ga koristiti i kao dodatak čaju ili mlijeku.

Cimet za mršavljenje

Cimet sadrži protivupalne i antioksidativne sastojke. Ne samo da ubrzava metabolizam, već i smanjuje apetit, što značajno utiče na održavanje dijete i kalorijskog deficita potrebnog za mršavljenje.

Cimet smanjuje šećer u krvi
Shutterstock  

Beli luk za mršavljenje

Iako ima potpuno drugačiji ukus od cimeta, svojstva oba začina vrlo su slična. Dodavanje belog luka u jelo produžiće osećaj sitosti.

Crni biber za mršavljenje

Jedan od osnovnih začina odgovoran je za naš metabolizam.

Đumbir za mršavljenje

Zahvaljujući citrusnoj aromi, đumbir je savršen dodatak mnogim jelima. Može se koristiti ne samo kad ste prehlađeni, već i kada želite izgubiti koji kilogram. Takođe sprečava skokove šećera u krvi.

Beli luk, đumbir
Shutterstock  

Osobe s raznim bolestima sistema za varenje, poput refluksa ili gastritisa, treba da budu oprezne s navedenim začinima. Takođe bi trebalo pažljivo pratiti eventualne znake alergijskih reakcija. Pročitajte i šta još pomaže da skinete stomak.

BONUS VIDEO:

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin

Tekst: Lepa&Srećna / J. G. / Story.hr