Možda znate koliko žeđ koja se javlja tokom noći može negativno da utiče na san, raspoloženje i svakodnevne aktivnosti. Ako pokušavate da sprečite žeđ tokom noći tako što uveče pije mnogo vode, to nije dobro rešenje jer ćete verovatno morati češće do toaleta, što će takođe da vam poremeti san. Doktor Vinsent Gampapa, američki lekar, govorio je ovom problemu i objasnio zašto do njega dolazi i kako da ga sprečite.

Zašto ste žedni tokom noći?

Ukoliko vam se dešava da se tokom noći budite jer ste žedni, pa čak i nekoliko puta zaredom, to može da ukazuje na dehidrataciju. Ne unosite dovoljno tečnosti tokom dana, pa simptome osećate i kasno uveče ili dok spavate, kada ste opušteniji. Neki mogućih od simptoma dehidratacije su:

Ako tokom noći nemate dovoljno vazduha u prostoriji ili imate devijacijunosa i slične probleme, disaćete otežano, najverovatnije otvorenih usta, što će ih dodatno isušiti. Ako se više znojite tokom noći, izbacićete i na taj način određenu količinu vode, pa ćete se buditi nekoliko puta da pijete vodu.

Kako da sprečite žeđ tokom noći?

Pokušajte da uvedete neke od sledećih navika u svakodnevicu. Možda će vam pomoći da sprečite da se žeđ javlja tokom noći:

  • Pijte više vode tokom dana
  • Jedite više voća i povrća (lubenica, ananas, krastavci, celer...)
  • Izbegavajte kafu pred spavanje
  • Provetrite sobu
  • Podesite adekvatnu temperaturu u sobi
  • Isključite uređaje tokom noći (kako vas svetlo ne bi budilo)

Kada da se javite lekaru?

Ako ovo stanje traje već neko vreme (ne dešava se samo kada jedete nešto slano pred spavanje, na primer) i postaje hroničan problem, obavezno posetite lekara. Žeđ tokom noći, iako često bezazlena, ponekad može da ukazuje na određene zdravstvene probleme. Takođe, planirajte da se obratite stručnjacima ukoliko tokom dana ne možete da utolite žeđ, ako ste često isrcpljeni i umorni ili ako vas muče glavobolje i vrtoglavice.

Pročitajte i na koje oboljenje ukazuje česta žeđ.

BONUS VIDEO:

Prvi znakovi dijabetesa Instagram/nickjonas

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.