Malo je ljudi koji mogu lako da se odreknu slatkiša. Sva ta šarena peciva, hrskavi kolačići, sočne torte i ukusne konditorske poslastice nekad vidimo kao jedini način da preživimo dan, jer nam daju prekopotrebnu energiju, ali i trenutke čistog uživanja u raskošnim ukusima.

Iako nam povremeno uživanje u "slatkom grehu" verovatno neće naštetiti, savetuje se da 4 vrste dezerta posebno izbegavate, jer naglo podižu šećer u krvi i podstiču zapaljenja u organizmu.

1. Kupovne krofne

Iako su izuzetno ukusne, kupovne krofne su prepune rafinisanog šećera i brašna, kao i nezdravih masti i drugih prerađenih sastojaka. Zato su veoma loš izbor za zdravlje. Redovno konzumiranje može da izazove zapaljenja u telu, jer između ostalog drastično i naglo podižu šećer, što je jedan od faktora rizika za upalu.

shutterstock_1385795627 (1).jpg
Shutterstock  

2. Slatka peciva

Ovo slatko zadovoljstvo treba svesti na najmanju moguću meru jer isto kao i kupovne krofne, izaziva nagli skok šećera u krvi, što vremenom može biti uzrok zapaljenja. Prepuni su rafinisanog šećera, nezdravih masnoća i prerađenog brašna, te između ostalog doprinose gojenju.

3. Slatke pite

Krckava korica i kremasti filovi u slatkim gotovim pitama sinonim su za uživanje, ali i za nagli skok glukoze, zbog kojeg telo mora da oslobađa više insulina kako bi se vratilo "u normalu". Vremenom, to može dovesti do insulinske rezistencije i zapaljenja u organizmu.

4 dezerta koji naglo podižu šećer u krvi
Shutterstock  

4. Keksići sa šećerom

Isto kao i prethodne namirnice, i ove poslastice imaju razoran efekat na organizam zbog svog sastava i štete koju pričinjavaju telu. 

Kad izbacite ove namirnice iz ishrane, uspećete da značajno smanjite unos kalorija, poboljšate metabolizam i smanjite upale, a sve su to koraci koji će vas lagano voditi do boljeg zdravlja na opštem nivou.

Pročitajte i iskustvo žene koja već 6 meseci ne konzumira šećer!

BONUS VIDEO

Recept za sladoled za decu bez šećera Instagram/pp_polezno_pp

Tekst: Lepa&srećna / B.S.