Oštećenje bubrega je problem koji mnogi sasvim slučajno otkriju. Takav slučaj se dogodio u Tunisu, i to u frizerskom salonu, kada je žena primetila neuobičajene simptome nakon tretmana trajnog ispravljanja kose.

Posetila je frizerski salon u junu 2020, u aprilu 2021. i u julu 2022, a kako je navela, tokom svake posete je osetila peckanje na skalpu. Nakon tretmana javljali su joj se mučnina i povraćanje, kao i jaki bolovi u leđima. Lekari su otkrili da je u krvi imala i povišen nivo kreatinina, što je znak da joj bubrezi nisu funkcionisali dobro, prenosi "The Sun". 

Doktori su u vezi sa ovim slučajem istakli da je verovatno reč o reakciji na neki od proizvoda koji su korišćeni tokom tretmana. Prema istraživanju objavljenom u američkom medicinskom časopisu (New England Journal od Medicine), ženina kosa je tretirana sredstvom za ispravljanje koje sadrži glioksilnu kiselinu, koja se apsorbovala kroz njenu kožu i stigla do bubrega.

"Derivati kiseline koji se nalaze u proizvodima za ravnanje kose mogu da se apsorbuju kroz kožu i metabolišu u oksalat u jetri, što dovodi do nefropatije kalcijum oksalata", objasnili su stručnjaci.

Istraživanje

Tokom jednog istraživanja u izraelu, utvrđeno je da je od 26 pacijenata sa bubrežnim problemima, njih 11 koristilo proizvode sa derivatima koji se razlažu u glioksilnu kiselinu u jetri. Takođe, lekari koji su se bavili slučajem pomenute žene, sproveli su laboratorijski eksperiment sa miševima. Naneli su proizvod za ispravljanje kose koji je sadržao 10 odsto glioksilne kiseline na leđa 5 miševa, a vazelin na leža još 5 glodara. Sledećeg dana analizirali su urin miševa. Oni koji su bili izloženi kremi za ispravljanje kose imali su "izdužene" kristale hemijskog jedinjenja zvanog oksalat monohidrit u urinu. Takođe, imali su viši nivo kreatina u krvi nego grupa sa vazelinom, što ukazuje na problem sa bubrezima.

Džon Bučer, viši naučnik sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, istakao je jednom prilikom da ljudi metabolišu glioksilnu kiselinu u oksalnu kiselinu koja vezuje kalcijum i formira kristale kalcijum oksalata:

"Ako se oni akumuliraju na dovoljno visoke nivoe, mogu da izazovu oštećenje bubrega i dovedu do ovakvih simptoma", objasnio je. 

Danas postoje brojni proizvodi na prirodnoj bazi koji se koriste u frizerskim salonima za tretman ispravljanja kose, a nemaju neželjene efekte i ne utiču na zdravlje. Takođe, pojedine maske za ispravljanje možete da napravite i kod kuće, od domaćih sastojaka.

Pogledajte i 5 suplemenata koji mogu da oštete bubrege.

BONUS VIDEO:

LEKARI VODILI EPSKU BORBU ZA ŽIVOT: Najmlađem pacijentu na respiratoru OTKAZALI organi! Evo njegove price (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.